Deputatul Mircea-Titus Dobre a continuat seria prezentărilor de proiecte, care să schimbe fața șifonată a municipiului din ultimii ani. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Mircea Dobre a venit cu două proiecte ce vizează Zona Peninsulară a orașului și zona Faleză Nord. Pentru Zona Peninsulară, Mircea Dobre propune un proiect privind amenajarea a două parcări, una de 306 locuri, vizavi de Liceul Mihail Eminescu, iar cea de-a doua, de 1088 de locuri, ar urma să fie amenajată în Portul Turistic Tomis.
„Oraşul Constanţa are un centru istoric cu un potenţial ENORM, care în momentul de față nu este protejat, sustinut şi respectat. Trebuie acţionat în acest sens, pentru că aici este cea mai mare parte din istoria oraşului Constanța. Regăsim aici o comuniune etnică şi culturală lungă de sute de ani, generații de oameni care trăiesc în armonie. Valorizarea patrimoniului arhitectural din peninsula Constanței poate aduce beneficii atât culturale, cât şi economice. Edificiile, restaurate sau primind o nouă funcţiune adaptată turismului, pot fi cuprinse într-un circuit turistic ce va pune în valoare adevăratul potențial al acestora. Echipa PRO România Constanța susține implementarea de proiecte care să aducă un plus de valoare peninsulei şi, implicit, oraşului. Printre aceste proiecte se numără:
Modernizarea integrală a tramelor stradale și rețelelor edilitare ale centrului istoric (zona peninsulară) – acum câțiva ani s-a realizat un proiect parțial, dar s-a omis modernizarea unor străzi centrale in intregimea lor. Lucrările au fost executate prost, astăzi fiind nevoie de refacerea zonelor pietonale şi carosabile.
Realizarea unui traseu carosabil bine stabilit şi a unor puncte strategic amplasate pentru construirea de parcări publice, care să satisfacă cerința actuală şi foarte mare de locuri de parcare în zona istorică centrală, în scopul atragerii de turişti.
Realizarea de către administrația locală a unor trasee turistice pietonale cu ghizi, pentru turiştii români sau străini, fără a percepe taxe.
Susținerea agenţilor economici prin scutirea de impozite pentru o perioadă de 2 ani de zile, pentru promovarea investițiilor in zona peninsulara, si pentru o perioada de 5 ani de zile celor care restaurează clădirile existente.
Investiții anuale in monumentele istorice din fonduri europene si din fonduri locale proprietati ale statului care se afla astăzi în stadii de degradare, pentru a le păstra în condiții bune, să poată fi transmise generațiilor următoare.
Investiții anuale în siturile arheologice – pentru atragerea de turiști în Municipiul Constanta.
Realizarea proiectului unitar – obiectiv de utilitate publică.
Promendaă de 5 kilometri
Cel de-al doilea proiect vizează amenajarea unei „Promenade Verde a oraşului Constanța“, o zonă destinată exclusiv pietonilor. Promenada ar urma să fie construită de la Plaja Modern și până la Tot de-a lungul coastei, PRO România propune amenajarea și a unei piste pentru bicicliști, care să fie paralelă cu promenada. Prin acest proiect, Dobre spune că își dorește să „întoarcă orașul cu fața la mare“.
„Acest proiect presupune realizarea unei zone de promenadă verde cu alei pietonale și piste pentru biciclete pe o lungime de 5 kilometri, tangent zonei de plajă, pe zonele de promenadă parțiala și taluz existente. Se întinde de la Portul turistic existent Tomis până la Portul DIAMANT, proiect susţinut de echipa Pro România Constanța. Este un proiect ambițios, care poate cu adevărat să schimbe fata oraşului maritim Constanța. Este un proiect mai mult decât fezabil, va conduce la creşterea considerabilă a spațiilor verzi ale oraşului cu peste 50.000 metri pătrați. Este alternativa reală la proiectul șoselei de coastă, proiect pe care NU îl susținem întrucât este foarte costisitor, aducător de trafic, de zgomot și de poluare, reprezentând o barieră fizică între locuitori şi zona de plajă a Mării Negre.