Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

1 iunie – Ziua marii relaxări: se redeschid terasele și plajele și nu mai e neceseră declarația pe propria răspundere

Published

on

1 iunie este ziua în care, în România, se ridică o serie de restricții impuse în timpul stării de urgență și de alertă. Astfel, începând de astăzi nu mai este necesară declarația pentru deplasările între localități, în limita zonelor metropolitane, se redeschid terasele, iar plajele sunt deschise pentru țuriști, toate acestea cu respectarea unor reguli de protecție impuse printr-o legislație specială. De asemenea, tot de la 1 iunie, bazinele se deschid pentru antrenamentele sportivilor de performanță, iar concertele sau alte evenimente culturale cu până la 500 de participanți sunt permise în condiții stricte. Mall-urile rămân în continuare închise!

Pe rând, terasele se vor redeschide de la 1 iunie, iar normele care trebuie respectate la redeschidere au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seara. Conform legislației, patronii de terase trebuie să respecte următoarele reguli:

  • nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii,
  • la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii,
  • nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta,
  • toate acestea se vor dezinfectata după plecarea clienţilor de la o masă,
  • personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi,
  • trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor,
  • trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică,
  • trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie),
  • curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent,
  • la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

Șezlong cu… rezervare

Autoritățile au anunțat că de la 1 iunie accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minim doi metri între șezlonguri pentru persoane din familii diferite. De asemenea, este permisă și plaja pe cearceaf, dar tot cu respectarea distanței sociale.

Accesul pe plajele concesionate se va face cu rezervare, telefonică sau online, numărul de persoane fiind limitat, având în vedere că şezlongurile trebuie aşezate cu păstrarea distanţei de doi metri între ele, conform normelor publicate în Monitorul Oficial, potrivit News.ro. Şezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Pe plajele neconcensionate, autorităţile locale sunt responsabile de evitarea aglomeraţiei.
  • între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri (stânga/dreapta, față/spate), dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.
    păstrarea unei distanțe de doi metri atât între turiștii care nu fac parte din aceeași familie, cât și de către personalul angajat.
  • administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.
  • Accesul la plajă se va face după o rezervare, telefonică sau online.
  • Clienţii vor fi serviţi la locurile lor de pe plajă şi se recomandă servirea de produse ambalate individual.
  • angajaţii operatorului economic trebuie să poarte măşti de protecţie.
  • zonele de lucru de pe plajă (scaunele sau turnurile salvamarilor) trebuie reamenajate, astfel încât aceştia să poată păstra distanţa de minim 1,5 metri între ei.
  • echipamentele de pe plajă (şezlonguri) vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, înainte de a fi folosite de alţi clienţi.
  • trebuie asigurate substanţe dezinfectante pentru clienţi pe plajă şi la grupurile sanitare.
  • sunt interzise sporturile şi activităţile de agrement pe plaje în alte locuri decât cele amenajate, iar acolo se desfăşoară cu limitarea numărului de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.
  • În cazul plajelor neconcesionate, autorităţile locale sunt responsabile pentru măsurile de evitare a aglomeraţiei.

NOTĂ! Modul de aplicare a măsurilor specifice cuprinse în Ordinul comun va fi controlat de personalul de specialitate din cadrul MMAP, MS, direcțiilor de sănătate publică județene și a Municipiului București, structurilor de specialitate ale MEEMA și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Nerespectarea obligațiilor prevăzute atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, conform legislației pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit hotnews.ro.

Mai mult decât atât, de la 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber. Excepție de la această situație fac sporturile de contact, fără spectatori, precum și reluarea antrenamentelor în spații închise.

O altă regulă de relaxare privește activitățile culturale, iar concertele în aer liber se vor desfășura cu cel mult 500 de oameni.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions