Conecteaza-te cu noi

Justitie

159 de pușcăriași au fost eliberați de la Poarta Albă! În numai o lună de zile!

Published

on

În cursul acestei zile, ministrul Justiției, Tudorel Toader, posta pe pagina sa de facebook următoarea știre: ”Cu adresa nr. 61186/16.XI.2017, ANP (n.r. – Administrația Națională a Penitenciarelor) ne comunică următoarele:
“În perioada 19.10.2017 – 15.11.2017, ca urmare a zilelor considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen un număr de 674 de persoane”!. Dacă ne gândim la numărul total al deținuților care se află în închisorile din întreaga țară, respectiv 24.336 de persoane, numărul celor eliberați este foarte mic. Am încercat să aflăm cum stau lucrurile la penitenciarul Poarta Albă, deoarece este în județul Constanța și pe fiecare dintre noi ne interesează câți deținuți au fost eliberați de aici. Din păcate, purtătorul de cuvânt al instituției nu ne-a răspuns la repetatele apeluri. Dar am intrat pe site-ul oficial al închisorii atât pentru ziua de azi, cât și pentru ziua de 19 octombrie, zi în care făceam referire la Legea privind recursul compensatoriu și am aflat numărul de deținuți care s-au aflat atunci în închisoare precum și la cel din ziua de azi. Așadar, pe data de 19 octombrie, în penitenciarul Poarta Albă (care include și sectia exterioară de la Valu-lui-Traian) erau 1446 de persoane. Azi, pe același site, aflăm că sunt închiși 1287 de deținuți. Printr-un calcul elementar aflăm așadar că au fost eliberați 159 de deținuți. Nu știm sigur dacă toți au beneficiat de legea privind recursul compensatoriu. De asemenea, este greu de precizat câți dintre ei au fost (dacă au fost) vinovați de producerea unor noi infracțiuni. Și asta deoarece IPJ nu deține astfel de situații.  Reamintim că prevederea legală precizează că, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate. Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions