Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

2019 – anul omagial al satului românesc. Vezi ce acțiuni sunt în județul Constanța

Published

on

Miercuri, 6 martie 2019, de la ora 9.30, la Școala gimnazială din localitatea constănțeană Mihai Viteazu, va debuta partea a doua a proiectului școlar-educațional ”România în sărbătoare”, aflat la a II-a ediție. Tema dedicată acestui semestru școlar este: ”Figura emblematică a satului românesc”.

Proiectul este circumscris ”Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”, așa cum a fost declarat 2019 de către Patriarhia Română.

Activitățile propuse pentru semestrul al II-lea vor cuprinde dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali (Walter Ghicolescu, artist, col. (r.) Remus Macovei, dr. Dorin Popescu, dr. Lavinia Dumitrașcu, istoric, prof. Dorina Chivu, Cristian Cealera, jurnalist, Cristian Crăciun.)

Nu vor lipsi concursurile de: fotografie: ”Surprinde satul românesc! Oameni, fapte, peisaje”; de eseuri: ”Satul, vatra străbună a neamului românesc” –    de desene/colaj dedicat elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES): ”Frumusețea satului românesc”.

Advertisement
usr

Termenul de predare a materialelor participante la concursuri este data de 3 mai 2019, iar premierea, pentru fiecare secțiune în parte, va avea loc pe 23 mai 2019;

Vor fi, de asemenea, donații de carte din partea Bibliotecii Județeane ”Ioan N. Roman” Constanța și a Liceului Teoretic ”Traian” din Constanța către școlile participante în proiect și excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea în cadrul Săptămânii ”Școala Altfel”.

Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural – Patrimoniu, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, Asociația ”Casa Mării Negre/Black Sea House”, Constanța, Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța și Asociația militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități, Sucursala Constanța.

Motto-ul sub care se desfășoară partea a doua a proiectului ”România în sărbătoare” este: „Satul (este) aşezat înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţilor. Localizăm pe Dumnezeu în spaţiul ritual de după iconostas, de unde îl presimţim iradiind în lume. Topografia satului este plină de astfel de locuri mitologice. Faptele şi întîmplările se prelungesc pentru omul de la sat într-o imaginaţie mitică permanent disponibilă… Satul românesc … este satul care se socoteşte pe sine însuşi „centrul lumii” şi care trăieşte în orizonturi cosmice, prelungindu-se în mit” (Lucian Blaga, “Elogiul satului românesc”; discurs de recepţie rostit de Lucian Blaga cu prilejul primirii sale în Academia Română).

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions