Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

2023, încă un an cu probleme pentru navigatorii români și nu numai

Published

on

adrian mihălcioiu

Sindicatul Liber al Navigatorilor a prezentat Raportul final al anului 2023. Potrivit liderului Adrian Mihălcioiu, și acest an a fost unul cu probleme pentru navigatorii români și nu numai.

Din fericire, problemele apărute au putut fi rezolvate în totalitate grație OUG 50/2022 care impune agențiilor de crewing asigurarea angajării navigatorilor numai în baza contractelor colective de muncă standard internațional, aceste contracte conținând mecanismele necesare pentru îndreptarea oricăror probleme apărute în timpul muncii la bord.

Anul acesta au apelat la sindicat 175 de navigatori.

Cazurile rezolvate de sindicat au privit:

  • neplata salariilor – 57 de cazuri
  • neplata concediu medical – 5 cazuri
  • accidente de muncă – 3 cazuri
  • amânarea repatrierii – 24 cazuri
  • compensații pentru invaliditati suferite în timpul muncii – 2 cazuri
  • demitere abuzivă – 1 caz –
  • comportament abuziv – 1 caz
  • informații privind contractele de muncă – 62 cazuri
  • îndrumari legale – 18 cazuri
  • luare de ostatici – 1 caz

În anul 2023 s-au recuperat peste 300.000 usd pentru navigatorii români, o sumă însemnată.

”Estimăm că: – un număr de 14.000 de navigatori români pleacă periodic pe mare (contracte de muncă cu perioade determinate și nedeterminate) aproximativ 12.500 de ofițeri și până la 1.500 de nebrevetați – 2.000 de navigatori români pleacă pe mare atât cât este nevoie pentru menținerea brevetelor și certificatelor – 5.000 de navigatori – personal auxiliar lucrează pe nave pasagere, ro-ro sau nave specializate. De sărbători se află pe mare aproximativ 8.000 de navigatori români.  Sindicatul Liber al Navigatorilor a continuat și în acest an verificarea a peste 1.200 de nave referitor la tipurile de contracte colective de muncă acoperitoare (cf.OUG 50/2022) și a eliberat avizări pentru agențiile de crewing în vederea autorizării.

În această perioadă de sfârșit de an, organizația acordă peste 800 de cadouri de Moș Crăciun copiilor minori ai navigatorilor membrii SLN, așa cum a făcut în ultimii 32 de ani fără întrerupere, perioadă care se va încheia vineri 22 decembrie 2023 cu serbarea de sfârșit de an.”, a precizat Adrian Mihălcioiu.

ITF / ITF România

În România 97 de nave au fost vizitate/cazuri preluate pentru 237 de navigatori și 1.020.000 usd au fost recuperați de inspectorul ITF România din totalul de 50.000.000 usd recuperați de cei 136 de inspectori ITF din toată lumea în anul 2023.

La sfârșit de an, Sindicatul Liber al Navigatorilor urează tuturor navigatorilor și familiilor acestora Crăciun Fericit! și un sincer La mulți ani!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions