Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

22 de persoane, trimise în judecată pentru furturi din portul Constanța. Vezi cum acționau

Published

on

furt port

22 de persoane au fost trimise în judecată pentru furturi din portul Constanța. Patru dintre acestea erau în arest la domiciliu, iar 5 se aflau sub control judiciar. În perioada iulie-octombrie 2023, mai multe persoane au forțat sigiile de siguranță ale unor vagoane garate în port, de unde au furat cereale, cocs, îngrășăminte etc. Infractorii au fost sprijiniți în derularea actuivității de către un angajat al unei societăăți comerciale cu sediul în port.

Iată ce spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța:

La data de 16 ianuarie, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus prin rechizitoriu trimiterea în judecată a 22 de inculpați, dintre care 4 în arest la domiciliu și 5 sub control judiciar, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, în formă continuată, prev. de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d din C. Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. Pen. și art. 77 lit. a din C. Pen., complicitate la furt calificat, în formă continuată, prev. de art. 48 alin. 1 din C. Pen., rap. la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d din C. Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. Pen., și tăinuire, prev. de art. 270 alin. 1 din C. Pen.

În esență, prin rechizitoriu s-a reținut că în perioada iulie-octombrie 2023, atât ziua cât și pe timpul nopții, cu o frecvență aproape zilnică, inculpații O.M., C.T. și O.I. au sustras din vagoanele garate în triajul Portului Constanța, prin forțarea sigiliilor de siguranță și deschiderea trapelor de descărcare, diferite mărfuri (cereale de diferite feluri, cocs, îngrășăminte), pe care le-au ambalat în saci și le-au ascuns pe platformele vagoanelor, pentru a le transporta în afara portului.

Autorii au fost sprijiniţi în activităţile lor infracţionale de inculpatul O.I., angajat al unei societăţi cu sediul în Portul Constanța, care îi anunța despre sosirea în port a vagoanelor încărcate cu marfă.

De asemenea, inculpații O.M., C.T. și O.I. au beneficiat uneori şi de contribuţia cu acte de executare a inculpatei C.M., care, împreună cu inculpata N.R.E., avea rolul de a asigura zona comiterii faptelor și de a-i anunţa pe autori despre eventuala prezenţă a organelor de poliţie.

După ce erau scoşi în afara Portului Constanţa, sacii cu mărfuri erau depozitați în curţile inculpaţilor S.A. şi P.M., situate în apropierea căii ferate. De la cele două imobile mărfurile erau vândute către diferiţi clienţi, ori transportate către alte persoane, cu autoturisme conduse de inculpații P.G. și B.A.C.

Astfel, autorii și-au dezvoltat o rețea de clienți, cărora le-au vândut mărfurile sustrase. Dintre aceștia au fost identificate 13 persoane, ce au fost inculpate întrucât cercetările au relevat că ele cunoşteau provenienţa ilicită a mărfurilor, iar frecvența cu care au cumpărat a fost de natură a-i încuraja pe autori să continue activităţile infracționale.

S-a reţinut că în perioada indicată inculpaţii au sustras peste 77.000 kg de cereale și cărbuni, valoarea estimată a prejudiciului total cauzat mai multor societăți de transport marfă fiind mai mare de 121.000 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorul de caz a instituit măsuri asigurătorii, iar prin actul de sesizare a instanţei a fost solicitată luarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse a sumelor de bani obținute în mod ilicit de către autori, de la începutul anului 2023.

Cercetările au fost efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția de Poliție Port, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie ai Grupului de Nave Constanța și al celor din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Constanța, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale. Trimiterea rechizitoriului la instanţa de judecată nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions