Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2021, în perioada 8-24 martie s-a desfășurat Campania de verificare a respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare forță de muncă în străinătate.
La nivelul județului Constanta sunt înregistrați 35 de agenți de plasare forță de muncă în străinătate dintre care 33 au fost verificați în această perioadă în cadrul Campaniei Naționale.
În urma verificărilor s-a constatat că doar 7 agenți de plasare aveau oferte ferme de locuri de muncă în străinătate pentru angajări pe bază de contract individual de muncă. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale constând în avertismente.
“Campania naţională pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenții de plasare forță de muncă în străinătate a fost inițiată în scopul diminuării consecinţelor juridice, economice şi sociale negative ce decurg din fenomenul plasării forţei de muncă în străinătate în condiţii ilegale.
Migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent în societatea românească, cetățenii români apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate. Nerespectarea prevederilor legale pentru medierea și plasarea cetățenilor români în străinătate poate fi un punct de plecare în constituirea traficului de persoane în scop de muncă, urmate de consecințe sociale şi economice grave.
Pe de altă parte, amploarea fenomenului migrației forței de muncă este generată de plecările pe cont propriu, iar această zonă este greu de controlat și, de aceea, am elaborat împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale Planul de acțiune pentru informarea și protecția lucrătorilor sezonieri pentru anul 2021. De asemenea, am conceput și derulăm, împreună cu MMPS, campanii de informare a cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate asupra drepturilor lor și a riscului de a fi exploatați în țările de destinație. În acest sens, pe site-urile Inspecției Muncii, respectiv ale ITM-urilor, există foarte multe informații utile și, totodată, personal disponibil să ofere consiliere telefonică persoanelor interesate.”, a precizat Danteș Nicolae Bratu, inspector general de stat.