În cursul zilei de ieri, primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, se adresa locuitorilor municipiului, cărora le spunea că, toate demersurile referitoare la demararea referendumului pentru demiterea Consiliului Local Medgidia, sunt blocate de prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă.
În aceste condiții, Vrabie spunea că ”a venit momentul în care să demonstrăm că voința noastră trebuie ascultată!
De câteva luni bune, adresele înaintate de primăria municipiului Medgidia, către Prefectura Constanța sunt ignorate cu bună știință, iar indiferența reprezentantului Guvernului în teritoriu girează un Consiliu Local toxic și ostil dezvoltării orașului nostru. Democrația se face prin vot iar instituțiile statului nu au voie să blocheze demersul nostru democratic!”
Cu aceste argumentele invocate, primarul Vrabie spunea că, începând de luni, 5 noiembrie, îi așteaptă pe locuitorii din Medgidia la o acțiune de pichetare a Prefecturii Constanța.
În contextul acestui scandal, Biroul de presă al Prefecturii Constanța a transmis, în urmă cu puțină vreme, un comunicat de presă pe care îl vom reda integral:
”În referire la aspectele sesizate în spațiul public de către primarul municipiului Medgidia, domnul Valentin Vrabie, dorim să vă aducem la cunoștință următoarele date în ceea ce privește intenția de a organiza un referendum în municipiul Medgidia:
În data de 13.07.2018, prin adresa nr. 17668, primarul municipiului Medgidia, în calitatea sa declarată de inițiator al referendumului prin care este vizată dizolvarea Consiliului Local, a înaintat Instituției Prefectului- Județul Constanța lista cuprinzând un număr de 10.378 de cetățenia cu drept de vot de pe raza municipiului Medgidia. De asemenea, prin această adresă era precizat că numărul solicitanților depășește procentul legal de 25% necesar pentru organizarea referendumului.
Ulterior, Instituția Prefectului a primit sesizări prin care corectitudinea datelor cuprinse pe aceasta lista si a metodei de întocmire a acesteia erau contestate.
Prin natura responsabilităților legale, la care se adaugă suspiciunile de incorectitudine semnalate, prefectul a solicitat verificarea datelor de pe lista respectivă instituțiilor abilitate prin lege pentru acest gen de activități- Autoritatea Electorală Permanentă, IPJ Constanța și Directia Generală de Evidența a Persoanelor Constanța. Procesul de verificare a datelor incluse în listă este extrem de minuțios și, ca urmare, de durată.
Concluziile acestor verificări evidențiază următoarele:
- totalul solicitanților înscriși în lista este de 10.400
- o persoană are mandat de urmărire generală emis pe numele său
- 38 persoane figurează ca fiind decedate înainte de data întocmirii listei
- 11 persoane figurează ca fiind decedate după data întocmirii listei
- 14 persoane au domiciliul schimbat după data întocmirii listei
- 52 persoane figurează ca având domiciliul schimbat înainte de data întocmirii listei
- 796 persoane figurează în Registrului Național de Evidență a Persoanelor cu un alt act de identitate valabil la momentul întocmirii listei
- 189 persoane nu au putut fi identificate în Registrului Național de Evidență a Persoanelor
- 743 persoane figurează în listă cu documente de identitate aparținând altor persoane
- 5 persoane nu au putut fi identificate datorită scrisului ilizibil
- 9 persoane nu au certificat prin semnatură datele înscrise
- pentru 36 persoane au fost identificate diverse neconcordanțe (10 persoane au semnat de două ori, 1 persoană este minor etc. ).
În considerarea confirmării unor suspiciuni de nelegalitate, prefectul a solicitat organelor judiciare abilitate să continue, cu celeritate, verificările asupra aspectelor sus-menționate.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta