Conecteaza-te cu noi

Societate

75.600 de vehicule, controlate anul trecut în trafic de inspectorii Registrului Auto Român

Published

on

În anul 2021, Registrul Auto Român a fost în controale la service-uri, în trafic, a verificat practicile din stațiile ITP și a sporit gradul de vigilență în cazul autovehiculelor second hand care solicită obținerea CIV în România.

În trafic

Inspectorii RAR au controlat din punct de vedere tehnic în trafic 75.600 de vehicule (comparativ cu 64.096 în anul 2020), la nivelul întregii țări. În urma controalelor, s-a constatat că 46,39% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică, de iluminare-semnalizare și auxiliară (28,64%);
  • emisii poluante (25,65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,81%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă, oglinzi (12,97%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,35% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.193 de autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 4.941 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada de inspecție tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră pe parcursul anului 2021 au fost aplicate 26.639 de sancțiuni, au fost retrase 21.760 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 279 vehicule și 386 ITP-uri au fost anulate.

”ATENȚIE! Vă rugăm să țineți cont de faptul că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea tehnică generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta neconformități.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă. 

La agenții economici (stații ITP și ateliere de reparații)

Departamentul Supraveghere de Piață a desfăşurat 4.666 de acţiuni de control finalizate prin întocmirea a 4.036 de procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și a 630 de invitații însoțite de note de constatare. S-au dispus măsuri contravenționale în valoare de 4.224.100 de lei și măsuri complementare. În cazul stațiilor ITP controlate, cele mai frecvente abateri constatate au fost folosirea de echipamente neconforme și nerespectarea procedurilor de efectuare a inspecțiilor tehnice. În urma verificărilor la atelierele de reparații, abaterile cele mai frecvente au vizat efectuarea de operațiuni neautorizate sau neîndeplinirea obligației de a realiza verificările necesare înainte de punerea în circulație a autovehiculului.

La stațiile ITP

Pe parcursul anului 2021 au desfășurat activitate de ITP în România 2.440 de stații ITP autorizate. În cursul anului 2021 au fost autorizate 370 de stații ITP noi, în timp ce 67 și-au încetat activitatea la cerere.

Inspectorii RAR au reinspectat în aceste stații ITP un număr de 98.208 vehicule și au efectuat 16.982 de activități de monitorizare de fond a activității acestor stații ITP, inclusiv cu verificarea înregistrărilor video realizate.

În urma abaterilor constatate, în cursul anului trecut au fost sancționați 979 de inspectori tehnici prin menționarea pe verso-ul certificatului de atestare a abaterilor constatate. Dintre aceștia, pentru 171 de inspectori tehnici a fost anulat certificatul de atestare din cauza comiterii de abateri repetate (2 în decurs de 1 an) sau pentru comiterea unor abateri grave.

În reprezentanțele RAR

Reprezentanțele RAR au eliberat în anul 2021 un număr de 687.105 cărți de identitate pentru vehiculele noi sau utilizate. Dintre acestea, 497.731 au fost pentru autovehicule SH.

O mașină din cinci a fost respinsă la verificarea inițială efectuată în reprezentanțele Registrului Auto Român în anul 2021. Dintre cele 497.731 de autovehicule utilizate care au solicitat obținerea CIV, 106.245 (21,35%) au fost respinse la prima prezentare.

Cele mai frecvente motive de respingere au fost:

  • neconformități ale echipamentelor electrice (24,48% din totalul respingerilor);
  • neconformități ale sistemului de frânare (12,54% din totalul respingerilor);
  • neconformități la șasiu/cabină (11,80% din totalul respingerilor).

“În anul 2021, Registrul Auto Român a prioritizat siguranța în trafic, intensificând acțiunile de control în toate domeniile în care instituția are atribuții. Scopul nostru este să ne asigurăm că eliminăm riscurile la care vă supuneți atunci când aveți nevoie de o reparație a autovehiculului sau atunci când circulați pe drumurile publice cu mașini a căror stare tehnică precară poate pune în pericol viața dumneavoastră, dar și pe a celorlalți participanți la trafic”, menționează Alina Niță, directorul general al Registrului Auto Român.

Aproximativ jumătate (49%) dintre programările efectuate pentru serviciile prestate de RAR s-au făcut online, prin intermediul site-ului oficial www.rarom.ro. În anul 2021 au fost validate 706.703 programări la nivel naţional (în creștere față de valoarea de 704.595 din 2020), dintre care 346.123 au fost obținute online (creștere cu 13,6% față de cele 304.663 din 2020), respectiv am ajuns la un procent de 49% de utilizare a sistemului WEB de programări, la nivelul anului 2020 valoarea fiind de 43,2%.

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions