Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

80,8% dintre magistraţi, pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

Published

on

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat, marţi seară, că a centralizat parţial voturile magistraţilor din adunările generale, iar rezultatele de până acum arată că 80,8% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), 7,76% pentru menţinerea ei, iar 11.43% pentru amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunat, marţi seară, printr-un comunicat de presă, că a centralizat parţial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiţiei de consultare a judecătorilor şi procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative.

Subiectele în legătură cu care s-au pronunţat magistraţii sunt:

  1. schema de pensionare anticipată a magistraţilor, prevăzută prin art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în funcţiile prevăzute de judecător, procuror şi magistrat-asistent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecător şi magistrat-asistent de la Curtea Constituţională
  2. trecerea la complete de 3 judecători în apel – modificarea prevăzută la art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004
  3. noul ciclu temporal de 4 ani de formare iniţială la Institutul Naţional al Magistraturii – modificarea prevăzută la art. 15-16 din Legea nr. 304/2004;
  4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie – modificările prevăzute la art. 881 şi urm. din Legea nr. 304/2004, precum şi ordonanţele de urgenţă corespunzătoare.

”Din 1.172 magistraţi (judecători şi procurori) care au votat, 80.80% s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7.76% pentru menţinerea SIIJ, iar 11.43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menţionate.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România va continua centralizarea voturilor, urmând a publica rezultatele definitive în zilele următoare, cu privire la toate aspectele supuse consultării magistraţilor”, a transmis Asociaţia în comunicatul de presă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis, vineri, Ministerului Justiţiei că majoritatea judecătorilor ICCJ consultaţi sunt pentru amendarea prevederilor legale care reglementează funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, judecătorii ICCJ s-au exprimat pentru menţinerea dispoziţiilor privind pensionarea anticipată.

Advertisement
usr

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis o scrisoare prin care cerea magistraţilor ca, până în 30 noiembrie, să-şi exprime punctul de vedere cu privire la 1- pensionarea anticipată; 2 – compunerea completurilor de apel la instantele inferioare; 3 – durata INM; 4 – functionarea SIIJ.

La Camera Deputaților a fost înregistrată, sub nr. Pl-x 619/26.11.2019, Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.7 din 19 februarie 2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutul Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, disponibilă la adresa http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18213, cu privire la care Guvernul României, prin Ministerul Justiției, urmează a emite un punct de vedere.

Sursa: Revista Forumul Judecătorilor

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions