”Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) susțin orice demers legislativ de trecere a Lacului Tăbăcărie în administrarea Primăriei Constanța.”, susțin reprezentanții Biroului de presă.
În cadrul unei întâlniri, care a avut loc săptămâna trecută, între conducerea ABADL și primarul municipiului Constanța, s-au discutat mai multe teme de interes. Una dintre problemele majore ridicate de reprezentanții ABADL a fost cea legată de igienizarea/modernizarea/administrarea Lacului Tăbăcărie. În cadrul acestei întruniri de informare privind istoricul și statutul Lacului Tăbăcărie, conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral a propus Primăriei Constanța preluarea în administrare a lacului, fiindu-i prezentată și modalitatea în care se poate face, din punct de vedere administrativ.
Reabilitarea și gospodărirea acestui lac de mici dimensiuni, urbanizat, puternic antropizat de construcțiile edificate în zonele riverane, se poate face de către cei care dețin lucrările de amenajare și de apărare a malurilor lacului, precum și terenurile aferente zonei de protecție a malurilor, fiind vorba despre cei 5 metri lățime de la linia apei deținuți de Primăria Constanța.
“Pentru igienizarea, decolmatarea și modernizarea acestuia și încadrarea armonioasă peisagistică a acestuia în contextul dezvoltării urbanistice zonale care se manifestă cu rapiditate este nevoie de trecerea din administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultuă (ANPA) în cea a administrației locale. Exemple de succes în acest sens sunt lacul Ciuperca care este administrat de Primăria Tulcea și salba de lacuri Băneasa – Herăstrău –Floreasca – Colentina – Tei administrate de Primăria București. De asemenea, asigurăm administrația locală de sprijinul nostru profesional total în ceea ce privește gestionarea rațională din punctul de vedere al gospodăririi apelor a lacului Tăbăcărie și sprijin profesional în ceea ce privește accesarea fondurilor europene specifice pentru reabilitarea și dezvoltarea durabilă a lacului Tăbăcărie”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola.
Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului care până la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea ANAR-ABADL.
”La acea dată, în cadrul dosarului nr. 6123/2/2014, reclamanta MATFISH SRL, în contradictoriu cu Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultura (ANPA), ANAR – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Agenția Domeniilor Statului (ADS), susținând că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA, a solicitat instanței anularea rubricii din HG prin care acestea sunt administrate de ANAR-ABADL. Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public – Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL – asupra lacului Tăbăcărie.”, precizează Biroul de presă al ABADL.
Lacul Tăbăcărie este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneză cuvetei și având o suprafață a cuvetei de aproximativ 99 ha, relativ izolat de sursele naturale (acviferul freatic fiind insuficient), lacul Tăbăcărie este dependent de aportul de apă din lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie. Surplusul de apă este deversat din lacul Tăbăcărie în mare printr-un stăvilar situat în punctul “Pescărie”.
În anii 1978-1979 cuveta lacului a fost dragată, atunci când a fost executată și construcția amenajare mal de tip cheu (perete de beton vertical) de autoritățile locale în baza proiectului elaborat de Institutul de Proiectări Județean Constanța și face parte din lucrările pentru amenajarea parcului Tăbăcărie al cărui beneficiar de investiție a fost Consiliul Popular Municipal Constanța.
Din anii ’90 și până în vara acestui an de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
Foto: Ilustrativ
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta