În cursul zilei de azi, 16 decembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.C., au organizat o acțiune pentru combaterea criminalității informatice. 7 mandate de aducere au fost puse în executare.
În cadrul acțiunii, au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare, 6 în județul Constanța și una în Ilfov, la persoane bănuite de constituire de grup infracțional organizat, acces neautorizat la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fiind folosit modul de operare cunoscut drept skimming.
Din cercetări a reieșit că, în anul 2019, în Constanța, s-ar fi constituit un grup infracțional, format din mai multe persoane, specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice.
Gruparea infracțională organizată ar fi fost specializată în montarea de dispozitive de skimming la ATM-uri (deep insert skimmer), pe teritoriul statului Israel, urmate de retrageri frauduloase de numerar, realizate în același stat.
Advertisement
Componentele echipamentelor de copiere a datelor bancare ar fi fost procurate de membrii grupării din China, fiind expediate în Romania prin intermediul companiilor de curierat, iar ulterior ar fi fost ansamblate și transportate în Israel, în vederea utilizării în scopuri infracționale.
Prin metoda descrisă, ar fi fost păgubite 30 de victime, prejudiciul total fiind de 30.000 de euro.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 3 laptopuri, 9 telefoane smart, 2 SSD-uri, 7 memory stickuri, 5 cartele SIM, 7 carduri bancare, 2 carduri de memorie, o agendă cu înscrisuri olograf, 2 mini camere video, 2 pistoale cu gaz și un act de identitate fals.
Persoanele bănuite vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T., în vederea audierii și dispunerii măsurilor legale.
La acțiune au participat polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și jandarmi.
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!