În cursul zilei de azi, 21 decembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Constanța și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.
În cauză s-a reținut faptul că mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat ce a creat un mecanism complex format din mai multe societăți prin intermediul cărora au fost efectuate mai multe operațiuni de import mărfuri din Turcia, mecanism ce a avut ca scop simularea de tranzacții comerciale succesive prin intermediul mai multor societăți, fiecare cu rol prestabilit, în scopul eludării plății obligațiilor fiscale către bugetul general consolidat, tot demersul infracțional fiind inițiat și pus în executare în beneficiul unei singure societăți comerciale controlate de către liderul grupării.
Astfel o primă categorie de societăți „fantomă” erau cele care aveau rolul de importator (eșalonul 3). Prin intermediul acestora erau realizate operațiunile de import produse din Turcia dar și din alte state din spațiul extra-comunitar. Operațiunile se desfășurau la valori mult diminuate față de prețul la care, în final, mărfurile ajungeau la beneficiarul final și real.
O a doua categorie (eșalonul 2) era reprezentată de societăți care jucau rolul de intermediar, acestea declarând achiziții de mărfuri de la societățile importatoare și transferându-le mai departe către alți intermediari. În toate cazurile, pentru a se îngreuna eventuala depistare a activităților infracționale, membrii grupării au interpus nu un rând de societăți, ci două.
Ultima categorie era reprezentată de societatea beneficiară (eșalonul 1) care acționa aparent legal.
Această entitate realiza operațiuni de achiziții de la societățile din eșalonul 2 (societățile intermediare), la un preț majorat substanțial, deducându-și T.V.A. achitată la o valoare mult mai mare. În realitate întreg mecanismul de import din Turcia era controlat și coordonat de către liderii grupării, autotrenurile cu mărfuri ajungând din Turcia direct în depozitele beneficiarului final. Toate tranzacțiile succesive realizate de la importator și până la beneficiar erau majorate artificial ca valoare pentru a se crea T.V.A. deductibil cât mai consistent, în avantajul societății beneficiare.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la peste 27.000.000 de lei.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 32 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției de Investigații Criminale, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, al inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Constanța, Buzău, Vâlcea, Prahova, Ialomița, Giurgiu și Argeș și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.
”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, precizează Compartimentul Purtător de cuvânt al DIICOT.
Foto: Ilustrativ
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta