Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituțional.
Decizia CCR care dă undă verde majorării pensiilor are însă șanse mici de a fi pusă în practică, remarcă Hotnews. Mai exact, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis care poate să o retrimită la reexaminare în Parlament. Cu un Parlament schimbat față de 2020, noua majoritate PNL-USR-UDMR pot bloca sau modifica proiectul de lege. La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituțională în vederea exercitării controlului prealabil de constituționalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.
La finalul ședinței de Guvern, premierul Cîțu a spus că pensiile nu vor creşte cu 40%, aşa cum prevede legea, iar o parte a responsabilităţii îi revine preşedintelui Iohannis.
“România nu şi-a permis anul trecut, nu-şi permite din în 2021 acest lucru. În acest moment legea merge la promulgare la domnul preşedinte, care are două variante: să o trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Guvernul şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi l-am asumat. Asta e varianta pe care mergem noi” a declarat Cîţu.
Întrebat dacă o creştere de 8% a pensiilor în septembrie, aşa cum plănuia Guvernul, este suficientă, Cîţu a afirmat că a scăzut inflaţia, deci automat a crescut şi puterea de cumpărare a românilor.
“Este o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile. Noi am crescut pensiile cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei. Mai mult, România anul trecut a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar cu aproape 8%, în vreme ce media în UE a fost în jur de 2%. Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Având în vedere că inflaţia a scăzut constant, înseamnă că puterea de cumpărare a crescut”, a mai declarat Cîţu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta