Consilierii locali din Constanța au aprobat, astăzi, înființarea unei noi societăți de termoficare – „Termoficare Constanța SRL“ – în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța. Noua societate va prelua activitatea de la actualul RADET, actualmente în insolvență, dar care ar urma să intre în faliment. Noua societate ar urma să intre în vigoare cel probabil după finalizarea furnizării căldurii în municipiul Constanța. În perioada aceasta, CA provizoriu va trebui să facă diligențele necesare pentru preluarea activității de termoficare în noua societate și să se asigure funcționarea continuă, fără sincope a serviciului public.
Primarul Vergil Chițac a explicat faptul că, în principal, înființarea noii societăți este importantă în perspectiva derulării unor investiții majore în rețeaua de termoficare și care ar trebui derulate cu fonduri europene. Este vorba de o investiție de aproximativ 49 de milioane de euro. Edilul Chițac a spus că autoritățile trebuie să se miște extrem de rapid. El a explicat faptul că unul dintre criteriile de eligibilitate pentru atragerea de fonduri europene este ca societatea de termoficare să nu fie în insolvență. De aceea este nevoie de noua societate – Termoficare Constanța SRL, a explicat Vergil Chițac.
„Din două considerente trebuie să înființăm: RADET nu va mai fi licențiat de ANRE și nu mai putea efectua servicii de transport energie. Este urgent ca în perioada următoare să luăm măsuri și să reabilităm rețeaua de transfer a agentului primar de la CET spre punctele termice, investiție de 49 de milioane de euro. Avem un preț al gigacaloriei foarte scump, noi subvenționăm de la 250 până la 600, efort bugetar de 60.000.000 de lei pe sezon. Într-un an, media pe ora a pierderilor este de 250 de tone de apă. Avem toate documentele posibile ce ne trebuie pentru finanțare“, a spus Chițac.
În cadrul aceluiași proiect, aleșii locali au stabilit componenta Consiliului de Administrație, care este una provizorie pentru o perioadă de patru luni.
- Iulian Aurel Gropoșilă (vicepresedinte al Consiliul Național al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania) – propunerea PNL
- Liviu Popa (actualul șef al READET)
- Monica Anca Moroianu – propunerea USR-PLUS
- Bogdan Bădescu – propunerea USR-PLUS
- Laurențiu Chirtop – propunerea PNL
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta