Conecteaza-te cu noi

Administratie

Petiție la Murfatlar împotriva construirii unui incinerator de deșeuri. Ideea primarului Cojocaru, atacată de USR-PLUS

Published

on

Primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a stârnit un val de nemulțumire prin intenția de a realiza un incinerator de deșeuri municipale în zona industrială a localității. Mai mult, edilul a declarat pentru ziarulamprenta.ro că deja se poartă discuții cu un investitor german, iar colaborarea se va putea realiza printr-un parteneriat public-privat. Investiția ar ajunge la patru milioane de euro.

„…Ar fi singura metodă prin care am reuși să scădem prețul salubrizării – scad cheltuielile cu transportul gunoiului, cu plata la groapa de gunoi, taxele. Chiar și Bucureștiul are aceeași idee. Am identificat terenul, în zona industrială, să-i facem cadastru și intabulare. Energia produsă de acest incinerator va fi valorificată. Dacă am reuși să-l facem, ar fi primul proiect din România de acest gen. Noi trebuie să implementăm colectarea selectivă și acest incinerator și atunci am reduce prețul la gunoi, ar fi simbolic”, a declarat Cojocaru pentru ziarulamprenta.ro.

Intenția edilului este atacată de cei de la USR-PLUS din Murfatlar, care trag un semnal de alarmă în privința proiectului primarului Cojocaru de a construi un incinerator de deșeuri în localitate.

Cosmin Scripcaru, USR PLUS Murfatlar: „Suntem conștienți că problema salubrității și a eliminării deșeurilor este una gravă, în special în contextul în care ne așteptăm la creșterea penalităților pentru depășirea cantităților de gunoi, dar cu atât mai mult trebuie să luăm în calcul și efectele negative ale măsurilor pe care administrația locală vrea să le întreprindă. Iar aceste efecte negative, pe termen lung, nu sunt deloc de neglijat.

Construirea unui incinerator într-un parteneriat public-privat, la Murfatlar, un oraș cu doar 8000 de suflete nu este cea mai bună soluție.

𝗗𝗘 𝗖𝗘?

Emisiile incineratoarelor de deșeuri conțin în special dioxine, care sunt poluanți organici, substanțe extrem de toxice, parte componentă din erbicidul Agent Orange (folosit de SUA în timpul războiului din Vietnam); Acestea cresc riscul de cancer și cauzează probleme de sănătate atât oamenilor, cât și animalelor.

Dioxinele emise în aer, ajung și în pânza freatică de unde sunt duse mai departe în plante. Pentru oameni, dioxinele reprezintă un pericol mai ales dacă aceștia consumă regulat produse care conțin această substanță. La Murfatlar, avem foarte multe familii  care consumă produsele din gradina proprie.

Murfatlar este un oraș mic. Acest incinerator va avea nevoie de materie primă, care o să vină de prin tot județul și nu numai. Altfel, parteneriatul public-privat nu va genera profit. Cantitatea mare de deșeuri incinerate înseamnă și o cantitate mare, direct proporțională de reziduuri toxice emise.

Energia generată de acest incinerator nu va putea fi folosită pentru încălzirea locuințelor din Murfatlar, așa cum anunță domnul primar, pentru că orașul, pur și simplu, nu are sistem centralizat de încălzire.

În plus, există deja un incinerator la 18km, la fabrica de ciment Medgidia. De ce să mai facem încă unul?“

Cei de la USR-PLUS au inițiat o petiție publică împotriva construirii acestui incinerator și care poate fi consultată aici:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/nu-vrem-incinerator-de-deseuri-la-murfatlar?fbclid=IwAR1Mf8Otzk1JD4eS4LdgrSWbQ61wJ7vcOHTkvKkTs-2PXnk3V9zcKC75Tg0

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions