Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Unde sunt submarinele românești? Singurul pe care îl avem e în conservare!

Published

on

Dacă aveți curiozitatea să întrați pe pagina oficială a Forțelor Navale Române și veți dori să citiți ceva despre submarinele românești (?!?), veți avea surpriza de a nu găsi nici un rând despre acestea. Și știți din ce motiv? Pentru că nu mai avem nici un submarin în stare de funcțiune. Pe vremuri, și nu se vorbește mai deloc despre asta, țara noastră a luptat în cel de-al doilea Război mondial și cu submarine. Cele mai cunoscute dintre ele au fost Delfinul, Marsuinul și Rechinul. Delfinul, de exemplu, fusese lansat la apă în anul 1936 și a avut nouă misiuni de război. Sfârșitul războiului l-a prins în reparații, după care a fost preluat de către armata sovietică. În 1957 este returnat României, însă mai mult ca și carcasă. A intrat în posesia IRCM, care l-a folosit până în anul 1970. 15 ani mai târziu, în 1985, la un șantier naval din uniunea Sovietică a început construcția unui submarin pentru România, ”Delfinul 2”. Pe atunci, a costat circa 60 de milioane de dolari și era între primele submarine din lume din punct de vedere al performanețelor. Ulterior, a participat la diferite exerciții internaționale și a fost în perfectă stare de funcționare până în anul 1996, când a intrat în conservare. Și asta din simplul motiv că acumulatorii motorului sunt epuizați iar înlocuirea lor ar costa 20 de milioane de euro. Nici unul dintre multele guverne care s-au aflat la conducerea țătrii nu a găsit banii necesari pentru reparatii. Însă, an de an, de Ziua Marinei este scos de la naftalină și amplasat în portul Constanța pentru vizitatori. În urmă cu vreo 3 ani, fostul  ministru al Apărării Naționale, Mircea Dușa, declara că vor fi alocați bani pentru reparații numai că acest lucru nu s-a întâmplat.

Ce se întâmplă acum?

Sunt deja ani de zile de când la țărmul Mării Negre, în zona litorală a țării noastre sosesc o mulțime de nave militare din toată lumea. Sunt programate diferite exerciții și în larg există o miniflotă internațională. De curând am publicat un material în care scriam despre aceste nave și despre exercițiile pe care le efectuează împreună. Nu are sens să vă reamintim că în cadrul exercițiilor avem nave din foarte multe țări (atât din USA cât și din Uniunea Europeană). Nu știu dacă au existat și submarine deoarece despre acest lucru nu se vorbește deschis. Știm însă că sunt foarte bine echipate. Și în trecut se efectuau exerciții de acest fel, dar participarea navelor străine era aproape nesemnificativă. Acum însă, pentru că suntem țară de graniță a Uniunii Europene și pentru că avem la dispoziție o mare comună cu Rusia, lucrurile s-au schimbat radical. Și asta cu atât mai mult cu cât Rusia are intenția de a-și reloca mai multe submarine în Marea Neagră. Chiar ieri, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Flotei Ruse, a declarat unei agenții de presă că anul acesta Rusia intenționează să mute din Marea Baltică în Marea Neagră trei dintre submarinele sale. Încă trei, aproape nedetectabile, se află deja în Marea Neagră. Este, așadar dificil de spus cum vor evolua lucrurile. Cu atât mai mult cu cât avioanele rusești au fost detectate pe când survolau navele aflate în timpul exercițiilor despre care am vorbit.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions