Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze circuitele COVID și non-COVID din spitale, pentru ca mai mulți pacienți non-COVID să aibă acces la servicii medicale, în condițiile în care, anul trecut, mulți dintre aceștia din urmă s-au temut să mai meargă la spital, iar unii dintre ei nu au mai avut acces, după ce unele unități sanitare au început să trateze exclusiv pacienți infectați cu coronavirus. Ministerul Sănătății anunță că derulează în prezent un proces de centralizare și analiză a datelor privind capacitatea spitalelor COVID-19, pe de o parte, de a organiza și circuite separate pentru pacienții non-COVID-19 și, pe de altă parte, de a crește capacitatea de gestionare medicală a cazurilor complexe pentru pacienții COVID-19.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a participat astăzi la o videoconferință cu directorii executivi ai direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în care s-a discutat despre reorganizarea circuitelor COVID-19 și non-COVID-19 în spitale.
“Pandemia nu a făcut ca toate celelalte probleme de sănătate cronice sau acute să dispară. Evoluția pandemiei impune o adaptare continuă a resurselor disponibile. Pe de o parte, trebuie să ne asigurăm că pacienții care dezvoltă forme severe ale COVID-19 au parte de îngrijiri, dar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toți ceilalți pacienți au acces la serviciile medicale de care au nevoie. De aceea, am demarat acest proces de analiză a reorganizarii circuitelor din spitale împreună cu instituțiile implicate în gestionarea pandemiei”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
La videoconferință a participat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, medic epidemiolog și de boli infecțioase și directorul medical al spitalului COVID din Brașov.
Ministerul Sănătății caută soluții pentru creșterea accesibilității la serviciile medicale pentru pacienții non-COVID-19 și creșterea calității serviciilor oferite pacienților COVID-19.