Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Onești. Iată filmul tragediei de ieri în care au fost omorâți doi bărbați

Published

on

În cursul zilei de azi, la sediul Poliției municipiului Onești, echipa IGPR trimisă să verifice modul de intervenție a polițiștilor în cazul tragediei de ieri -în urma căreia doi bărbați au fost omorâți – a susținut o conferință de presă.

Polițiști au făcut publice  primele concluzii ale verificărilor efectuate. Potrivit  acestora, au existat în total 6 apeluri la numărul de urgență 112. Trei dintre ele au fost date de către agresor, iar alte 3 solicitau prezența ambulanțelor la fața locului.

Potrivit directorului adjunct al Direcției Investigații Criminale, comisar șef de poliție Gheorghe Cristian, primul apel a fost inițiat de către agresor, la ora 11.47.

La ora 11.52 a ajuns primul echipaj la fața locului, iar la 13.53 au ajuns și negociatorii.

Advertisement
usr

„Primul apel care a sosit la dispecerat la 112 a fost la ora 11:47 de către un bărbat care a sesizat că are o problemă din cauza unui litigiu, amenințând că o să folosească un cuțit. Apelul a fost transferat de către STS la poliție, însă la momentul preluării apelului acesta s-a întrerupt. Cu toate acestea, operatoarea de la poliție a transferat apelul către colegii din teren. În urma informațiilor primite, primul echipaj ajuns la fața locului la 11:52, respectiv la cinci minute după sesizare. La ora 11:55, în urma raportării efectuate de polițiștii de la fața locului s-a dispus constituirea unei grupe operative, formată din 17 polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Bacău, Serviciului de Ordine Publică, un negociator, precum și o echipa de intervenție din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Bacău. Totodată, la fața locului s-a deplasat și adjunctul șefului Poliției municipiului Onești, precum și alți polițiști din cadrul acestei structuri. Au fost informați și procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, care au ajuns la fața locului”, a precizat comisarul șef de poliție Gheorghe Cristian, director adjunct al Direcției Investigații Criminale.

Adjunctul Poliției municipiului Onești a demarat primele discuții cu bărbatul, pentru că îl cunoștea și a căutat soluții să îl calmeze până la sosirea negociatorului de la IPJ Bacău.

„Pe parcurs, adjunctul Poliției municipiului Onești a încercat detensionarea situației prin convingerea autorului că îi va pune la dispoziție o hotărâre definitivă a instanței pe care cel în cauză o solicita. Ulterior, la fața locului a ajuns și șeful Poliției municipiului Onești, negociatorii din partea IPJ Bacău, precum și polițiștii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale au ajuns la fața locului la ora 13: 53. Din acel moment negocierea cu bărbatul în cauză a fost preluată de către un negociator al Inspectoratului de poliție Bacău.”, a precizat comisarul șef.

La ora 14.38 bărbatul a reapelat 112 și a sesizat că ține ostatice două persoane, a mai spus comisarul de poliție.

„La ora 14.01 a fost solicitat sprijinul ISU Bacău. La fața locului a ajuns o autoscară și un echipaj SAJ Bacău, apoi și un echipaj SMURD. La ora 14:38 cel în cauză, deci agresorul, a apelat din nou sistemul Național de Urgență 112 și a sesizat că are în locuință două persoane legate și a solicitat să i se restituie actul de proprietate al apartamentului sau suma de 300.000 de euro, iar în cazul în care aude vreo mișcare pe scara blocului sau prin fața blocului va trece la executarea celor două persoane care se aflau în posesia sa”, a mai spus comisarul șef.

Advertisement
usr

La ora 16.39 agresorul a sunat din nou la 112, iar apelul a durat 12 minute și 45 de secunde. În cadrul acestui apel operatorul a solicitat să vorbească cu una dintre cele două persoane sechestrate, iar telefonul mobil a fost preluat de către una dintre persoanele sechestrate, care a precizat că este sechestrat în apartament și că a fost amenințat că va fi ucis dacă se aude vreo mișcare pe stradă sau la ușă. Acest apel s-a derulat pe parcursul a aproximativ 5 minute și 45 de secunde.

În paralel, polițiștii au discutat și cu soția autorului care, însă, a declarat că își susține soțul în toate demersurile sale.

La ora 16:39 de minute cel în cauză apelat din nou sistemul de Urgență a 112 cerând să i se facă legătura cu o persoană mai importantă din sistemul de stat, pentru când nu are nevoie de poliție. Acest apel s-a derulat pe parcursul a aproximativ 12 minute și 45 de secunde, timp în care operatorul de la 112 a încercat să îl calmeze pe cel cu care vorbea.

La 16.55 s-a produs un declic, atunci când unul dintre ostatici l-a lovit pe agresor.

Ulterior, Alexandru Scurtu, șeful SIAS, a menționat că s-a negociat deoarece trebuia încercată rezolvarea acestui caz fără folosirea forței.

Advertisement
usr

“Primul pas este izolarea zonei și controlul incidentului, lucru care a fost făcut de colegii de la Onești. A doua activitatea în gestionarea situațiilor de criză e negocierea, care încearcă rezolvarea incidentelor fără folosirea forței. Dacă din anumite motive procesul de negociere eșuează, trebuie să fim pregătiți pentru asalt, care implică două componente: asalt planificat sau asalt de intervenții în situații de urgență, unde dacă intervii sau nu intervii, apar consecințele. În cadrul procesului de negociere, vreau să fac o remarcă importantă, e o etapă necesară în astfel de incidente și el nu poate fi cuantificat în timp, procesul urmărește ca rezolvarea incidentului să se facă fără folosirea forței. Prima echipă de interveție a ajuns la fața locului la 13:53. Fiecare echipă e responsabilă de rezolvarea incidentului. Conducerea IPJ a considerat că e nevoie de o echipă SAS. Deși negociatorul era în timpul liber s-a deplasat la locul incidentului”, a declarat Alexandru Scurtu, șeful SIAS.

Negociatorul din cadrul Poliției Bacău a explicat că s-au aplicat tehnici de ascultare activă, însă la un moment dat s-a produs un declic. A fost acel incident care s-ar fi produs în jurul orei 16:55, în ciuda faptului că negociatorul reușise să îl stabilizeze pe criminal. Conform șefului SIAS, una din victime a încercat să îl atace pe agresor, iar acesta ar fi reacționat. Se pare ca acesta l-ar fi lovit cu piciorul. Este exclus ca declicul să se fi produs pentru că s-a auzit zgomot pe scară, spun oamenii legii.

Foto: Conferința de presă

Scurtu a mai explicat și că o echipă a SIAS era poziționată în bloc, la etajul 2, însă ușa a fost spartă mai greu și asta deoarece criminalul o blocase cu o scară.  După ce ușa a fost deblocată, poliția a tras cu o armă cu cauciuc, pentru ca agresorul să scape arma, iar mai apoi acesta a fost împușcat cu o armă Glock. S-a lucrat în echipe de câte trei, și s-a dat la berbec până s-a spart ușa.

Practic, spun polițiștii, intervenția a survenit în momentul în care s-a constatat ca agresorul a trecut la fapte. “Nu s-a pierdut timp. Credeți-mă că nu a fost ușor. Niciuna dintre munițiile folosite nu au atins victimele. Victima de 36 de ani prezintă doar plăgi înjunghiate. S-au folosit concomitant cele doua tipuri de muniție”, au mai spus polițiștii, citați de postul RealitateaTv.

Advertisement
usr

Gheorghe Moroșan, criminalul din Onești, a mai fost condamnat de două ori pentru furt calificat, o dată pentru vătămare corporală gravă și o dată pentru conducere sub influența alcoolului.

Foto Ziarul de Bacău: Gheorghe Moroșan, bărbatul care i-a ucis pe cei doi meseriași

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions