În cursul zilei de astăzi, Garda de Mediu Constanța a dat publicității raportul de activitate valabil pentru luna februarie a anului curent.
Potrivit acestuia, Comisariatul Județean a efectuat luna trecută 68 acțiuni de inspecție și control, cu un număr mediu de 5 echipe de comisari. S-au realizat 4 controale planificate și 64 de inspecții neplanificate. Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, din care 7 avertismente și 8 amenzi în valoare totală de 112.000 lei. De asemenea, s-au aplicat și două sancțiuni complementare privind suspendarea activității până la obținerea actelor de reglementare prevăzute de lege.
S-a efectuat control tematic pentru verificarea unui număr de 16 operatori economici care au obligația contribuției la Fondul pentru Mediu pentru ambalaje introduse pe piața națională și pentru ecotaxa aplicată pentru pungile de transport. Pentru nedepunerea la termen a declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru Mediu, au fost sancționate 7 societăți controlate.
În luna februarie s-a efectuat control tematic privind calitatea aerului și gestionarea deșeurilor, fiind verificate perimetrele de protecție pentru cele 7 puncte fixe de măsurare a calității aerului, amplasate pe raza unităților administrativ teritoriale Constanța, Năvodari, Medgidia și Mangalia. Urmare a verificărilor efectuate la cele patru UAT-uri, au fost stabilite măsuri de conformare cu prevederile legale în vigoare.
De asemenea, s-au efectuat controale la trei șantiere de construcții, urmărindu-se modul de gestionare a deșeurilor și măsurile privind protecția calității aerului. Pentru neconformitățile constatate pe această tematică, valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 57.500 lei.
În perioada 09.02-10.02.2021 s-a efectuat control tematic la Unitatea Administrativ Teritorială Constanța pentru verificarea stadiului de realizare a Planului de calitate a aerului pentru municipiul Constanța. Întrucât acest plan nu a fost elaborat până în prezent, UAT Constanța a fost sancționată cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
În cadrul inspecțiilor neplanificate, comisarii GNM au verificat condițiile impuse prin actele de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, au verificat modul de realizare a măsurilor dispuse la controalele anterioare, au analizat și verificat petițiile adresate instituției, au efectuat controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, au investigat trei poluări accidentale și au efectuat controale cu alte autorități (Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, Poliția de Frontieră, Poliția Locală Constanța).
Principalele neconformități constatate în cadrul inspecțiilor efectuate au fost: neluarea măsurilor de prevenire, eliminare sau reducere a impactului asupra aerului înconjurător; nerespectarea prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor; desfășurarea activităților fără act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; nedepunerea la termen a declarațiilor la Fondul pentru Mediu.