Doi tei splendizi de pe strada Poporului au fost culcaţi la pământ, în această dimineaţă, de drujbele Pomacost. Zece drujbari, coordonaţi în teren de un şef cu geacă de piele, pulovăr roşu şi frizură fistichie, au feliat arborii vechi de peste zece ani, în buturugi de aruncat pe foc. După ce frontul vizual al vilei din spatele teilor s-a luminat, angajaţii Pomacost au îndesat buturugile în două utilitare şi au spălat putina. La urmă, o femeie de la vila cu trepte de marmură, umbrită înainte de falnicii arbori, a început să strângă rumeguşul pe făraş.
Acţiunea Pomacost din 24 martie 2017
Contactat telefonic de redactorul Ordinea.Ro, şeful spaţiilor verzi de la Primăria Constanţei, Gheorghe Coman, ne-a declarat că intervenţia Pomacost a fost comandată de serviciul public pe care îl conduce.
„Proprietarii imobilului au făcut reclamaţie încă de acum un an, că trotuarul s-a umflat şi gardul are crăpături, din cauza rădăcinilor celor doi arbori. Au venit în audienţă şi ne-au făcut şi sesizare că nu vrem să tăiem copacii. Unul din copaci avea o stare vegetativă precară. Am discutat la Mediu şi mi-au spus că dacă e probelmă, să-i tai. Nu am nimic scris de la APM, dar am fost acolo şi am discutat. Am verificat situaţia la faţa locului, am făcut şi fotografii. Gardul este fisurat şi exista un risc să se avarieze conducta de gaz. Pe dumnealor nu-i deranja coroana copacilor, îi deranjau rădăcinile. M-am gândit şi la latura asta subiectivă, că poate au vrut loc de parcare, dar vă promit că săptămâna viitoare vom merge acolo şi vom pune două casete şi vom planta alţi arbori, poate platan sau altă specie cu rădăcină pivontantă, să nu se extindă în lateral.”
Aşa arătau teii, potrivit Google
Cei doi tei de pe strada Poporului nr. 61 erau viguroşi, parfumau aerul şi ţineau umbră pământului de peste zece ani. Fotografiile păstrate de Google par să îl contrazică pe Gheorghe Coman. În primul rând, niciunul din cei doi tei nu avea o aşa-zisă stare vegetativă precară, aspect confirmat şi de trecătorii din zonă. În al doilea rând, un singur arbore se găsea efectiv în dreptul imobilului de la numărul 61, în vreme ce al doilea se afla în faţa unei curţi fără construcţie, la o distanţă de câţiva metri de proprietatea aşa-zis pusă în pericol. Acest tei nu prezenta niciun pericol pentru gardul improvizat din plasă care se afla în dreptul său. În sfârşit, „latura subiectivă” menţionată de Coman ar fi meritat o atenţie mai mare, deoarece proprietarii vilei cu trepte de marmură au turnat un strat de beton la „rădăcina” bordurii, pe întreaga latură stradală a proprietăţii, pentru a-şi facilita parcarea maşinilor.
Leşuri de tei, pe strada Poporului
Pe Gheorghe Coman nu l-am mai verificat dacă într-adevăr a fost să ceară sfatul Agenţiei de Mediu. Scuzaţi lipsa de deontologie, dar deja ni s-a făcut lehamite de răspunsurile APM-ului, această magnifică instituţie care a dat soluţii „fără aviz de mediu” pentru mănăstirea ridicată într-o arie naturală protejată şi pentru hotelul ridicat pe nisipul plajei de la Olimp, ca să nu mai spunem de studiile făcute la vrăjeală de companii străine care bănuiau bine că nu vor fi contrazise când afirmau că pe litoralul românesc trăieşte păsărica „florinte clitoris clitoris”. În schimb, am verificat cum stau lucrurile în oraşele care se respectă mai mult.
Registrul Spaţiilor Verzi, Bucureşti
În Bucureşti, în Cluj şi chiar şi în Focşani, administraţiile locale au întocmit registrul spaţiilor verzi şi hărţi digitale în care poţi număra toţi copacii de aliniament stradal. Ca să tai un arbore inventariat în registru, acolo îţi trebuie un maldăr de acte şi aprobări. La noi, după cum spune Coman, e suficient un sfat verbal. Şi se întâmplă aşa, deoarece Primăria Constanţa nu s-a urnit nici anul acesta să întocmească registrul de spaţii verzi pe care trebuia să-l facă încă din anul 2007. Lipsa acestui document, care face cât o instituţie, trădează dispreţul suveran al edililor locali pentru starea mediului.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta