Published
4 ani agoon
By
Tatian Iorga
Scad șansele ca proiectul de lege ce vizează legalizarea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții cu boli cronice terminale să fie aprobat în Parlament. Asta în condițiile în care Guvernul USR-PLUS – PNL – UDMR a trimis un punct de vedere negativ asupra proiectului. Cu atât mai surprinzător este opinia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, față de acest proiect. Voiculescu, un om care pretinde că are viziuni revoluționare și că este deschis la progres, consideră că folosirea canabisului în scop medicinal nu ar avea indicate beneficii terapeutice. Inițiatorul proiectului, deputatul de Constanța al PSD Cristina Dumitrache, a declarat că este dezamăgită de punctul de vedere al Guvernului și că Executivul împrăștie informații false.
„Astăzi am primit punctul de vedere formulat de Guvernul României referitor la proiectul de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical, proiect inițiat cu sprijinul Asociației Victoria Mea. Constat că poziția Guvernului față de acest demers legislativ aduce grave încălcări în ceea ce privește informarea corectă a publicului, dar și a membrilor aparatului de stat și a membrilor Parlamentului României. Ce deranjează cel mai mult e calitatea informațiilor transmise, unele perimate, iar altele false, ceea ce ridică serioase semne de întrebare referitor la cum sunt întocmite și transmise informații de interes național, în acte oficiale, emise de puterea aparatului executiv.
Guvernul pretinde că „în conformitate cu prevederile Decretului nr. 626/1973, canabisul este inclus și în tabelul IV, alături de heroină, dezomorfină și cetobemidonă (…)”, deși această informație este FALSĂ și nu are ca scop decât dezinformarea și aducerea în derizoriu a proiectului de lege, întrucât, organul executiv pentru politica de droguri a Națiunilor Unite, în care își au reprezentanți 53 de state, a hotărât, pe 2 Decembrie 2020, să retragă canabisul din anexa IV la Convenția din 1961 privind drogurile! În acest fel, este recunoscută oficial utilitatea medicală a acestei plante. Or, lipsa mențiunilor despre această decizie într-un document oficial emis de un Minister sau chiar de Guvernul României chiar reprezintă o minciună într-un document public!?
Se aduc în discuție statistici din statul Colorado, în loc să se raporteze la un stat european, în ceea ce privește situația similară referitoare la utilizarea canabisului medicinal, creându-se o confuzie mai mare din punct de vedere juridic, în ceea ce privește uzul canabisului în scop medical, cu referire la date care au în vedere consumul recreațional!?
Cânepa poate fi importată în Uniunea Europeană, doar dacă are o concentrație de max 0.2% Tetrahidrocanabinol. Dar, în condițiile în care statul stabilește prin legislația națională calificarea unei substanței ca fiind drog, indiferent de concentrația de tetrahidrocanabinol, toate regulamentele care se referă la organizarea pieței comune privind importurile de cânepă rămân fără aplicabilitate, deoarece orice comercializare de produse cu conținut de cânepă sau cânepă brută, ar echivala cu un trafic de droguri!?”
“Un alt aspect dezamăgitor prin reaua intenție și falsul în transmiterea unor informații vitale e faptul că punctul de vedere formulat de executiv referitor la oportunitatea și beneficiile terapeutice ale plantei canabis sau ale substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical are ca temei doar „consultările avute cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății”, în baza cărora nu ar fi fost identificate beneficiile terapeutice ale plantei/substanțelor. În sprijinul argumentării beneficiilor medicale pe care le are canabisul, ar fi fost de menționat și studiile clinice, precum și la prezentarea unei baze consistente a dovezilor medicale care sprijină utilitatea canabisului medicinal, precizând și că, până acum 2 ani, existau aprox. 40.000 de studii în întreaga lume despre beneficiile canabisului medicinal.
Fără a duce în derizoriu activitatea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, argumentele nu oferă legitimitate unui eventual aviz negativ pe acest proiect de lege, ci arată doar faptul că la nivelul Ministerului Sănătății nu se cunosc nici legislația internațională, nici ultimele cercetări în domeniu. Cu atât mai ciudat, cu cât Ministerul Sănătății e condus de progresismul, viziunea și curiozitatea revoluționară specifică unui membru marcant al USR-PLUS ca Vlad Voiculescu, membru al unui partid care s-a pus de la început în fruntea luptei pentru emancipare, libertinism și gândire neo-progresistă, ca nimeni altul… Mai ales că Voiculescu a trăit și la Viena, unde canabisul este folosit inclusiv pentru pacienții cu covid, tratați la Terapie Intensivă.
Ministerul Sănătății s-a erijat mai degrabă într-o instituție a dezinformării – acum 2 ani Ministerul anunța că se formează o comisie pentru discutarea beneficiilor canabisului medicinal, în fapt comisia s-a întrunit o singură dată și fără a fi constituită cu transparență.
Ministerul Sănătății emite acum un punct de vedere care poate genera confuzie, neîncredere într-un tratament recunoscut pe întreaga planetă, ale cărui beneficii în plus se descoperă pe măsură ce studiile sunt finanțate și încurajate, acesta adresându-se unei game largi de afecțiuni medicale, de la copii, la adulți și fără a prezenta riscuri medicale semnificative, atunci când tratamentul este supravegheat medical.
Și dacă tot ne-am obișnuit în România să ne întrebăm, de multe ori, de ce nu merg lucrurile ca în Germania, ar trebui să se știe că aceasta este privită ca țara europeană cu o lege considerată model pentru legislațiile pentru uzul canabisului medicinal din Europa, prin prevederile transparente și prin sprijinul real de care beneficiază pacienții germani.
Din ce în ce mai multe state din jurul României, recunosc și adoptă tratamentul cu canabis medicinal. România riscă să fie acționată și la Curtea Europeană de Justiție, dar și la CEDO din cauza abordării în această manieră a drepturilor omului – refuzul tratamentului necesar – iar o astfel de jurisdicție ar prima în fața oricărei legislații naționale. Refuzul nejustificat al Executivului ia în considerare că acesta ar putea afecta grav și iremediabil șansa la viață și la tratament a cetățenilor români, ca cetățeni europeni care merită aceleași șanse și drepturi la sănătate ca în alte state membre UE.
Consider, în baza a tot ce am enunțat mai sus, că acest punct de vedere formulat de Guvernul României este unul formulat incorect, injust și incomplet.
Solicit Guvernului României reconsiderarea punctului de vedere asumat, precum și consultarea proiectului de lege inițiat și o dezbatere transparentă, care să arate interesul real al executivului pentru binele național și empatia pentru suferința unor pacienți români.”, notează Cristina Dumitrache.
Poate că punctul de vedere negativ al Guvernului privind legalizarea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții cu boli cronice terminale are legătură cu faptul că proiectul a fost inițiat în Parlament de către un deputat al PSD și nu al coaliției de guvernare. Sau ministrul Sănătății este total nepregătit pe acest subiect. Interesant este că proiectul a fost semnat și de parlamentari ai USR-PLUS și PNL.
Citește și:
Utilizarea canabisului în scop medicinal, tot mai aproape de realitate