Primăria Constanța a publicat hotărârea Consiliului Local privind regulamentul de îmbunătățire a activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța. Regulamentul înlocuiește Hotărârea Consiliului Local nr. 184 din 2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța. Printre punctele care au atrag atenția face referire la întinsul rufelor în exteriorul imobilelor. Potrivit deciziei Consiliului Local, la propunerea primarului Chițac, constituie contravenție „întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor“. În variantă inițială, în momentul în care a fost supus dezbaterii publice, proiectul prevedea că este contravenție „întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, cu excepția unităților locative care nu sunt dotate cu spațiu cu destinație specială“.
Art 6
Constituie contravenție la normele privind salubritatea, menținerea curățeniei, protecția mediului următoarele fapte:
- Pătrunderea fără drept sau/şi răscolirea gunoiului din containere sau locuri special amenajate de către persoane fizice, în scopul recuperări! unor obiecte, materiale reciclabile, hârtii, resturi alimentare, etc.
- Scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle sau a oricărui tip de ambalaj sau resturi din acestea, resturi de țigări, coji de semințe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare, pe alei, peluze, în parcuri, zone verzi, pe drumuri şi trotuare sau în orice alt loc public sau privat de folosință comună, inclusiv în mijloacele de transport în comun.
- Spălarea vehiculelor, a oricăror bunuri sau obiecte pe drumuri sau în alte locuri publice.
- Spălarea vehiculelor pe proprietățile private dacă se afectează în vreun fel domeniul public sau proprietățile învecinate, inclusiv prin împrăștierea vaporilor de apă rezultat din spălarea vehiculelor.
- Neasigurarea condițiilor corespunzătoare de transport pentru evitarea împrăștierii materialelor transportate.
- Curățarea covoarelor pe domeniul public.
7 Deteriorarea dotărilor urbane, dacă fapta nu constituie infracțiune.
8 Ne întreținerea corespunzătoare şi neefectuarea operațiunilor impuse pentru neutralizarea deșeurilor și gunoiului și prevenirii poluării mediului în rampele de gunoi, de către cei care le dețin cu orice titlu.
9 Mutarea containerelor sau pubelelor de către persoane neautorizate de pe amplasamentul avizat pentru aceasta, arderea, deteriorarea sau degradarea recipienților pentru gunoi, neîntreținerea sau deteriorarea dotărilor blocurilor pentru colectarea gunoiului (tubulaturi de colectat gunoiul sau a camerelor sau boxelor pentru colectarea gunoiului din blocuri).
- Întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor. (În vechiul document, HCL 184/2013 prevedea „Întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, la diferite etaje sau în spațiile comune, altele decât cele special amenajate“).
- Depozitarea în suprafața locativă sau în curți, imobile, spații comune, vehicule sau în orice alte locuri în care este afectată siguranța sau buna vecinătate, a oricăror deşeuri, materiale, bunuri sau substanțe care sunt inflamabile sau urât mirositoare.
- Arderea substanțelor sau a materialelor de orice natură în aer liber.
- Aruncarea deșeurilor în recipienți speciali, cu nerespectarea destinației acestora sau dacă recipienții nu aparțin deținătorului.
- Murdărirea, cu orice tip de vehicule sau prin orice mijloace, a drumului public cu orice fel de materiale ort substanțe.
15 Neridicarea şi netransportarea imediată a deșeurilor provenite în urma salubrizării spațiilor verzi.
Nerespectarea obligațiilor prevăzute la articolul 6 constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.500 de lei la 2.500 de lei pentru persoane juridice.
Întregul document poate fi citi aici:
Download (PDF, 1.02MB)