Zvonul că se va scumpi carnea de porc prinde contur din ce în ce mai mult. Și, din păcate, nu mai este doar un zvon, ci capătă din ce în ce mai multă consistență. Scumpirea s-a produs deja de vreo trei săptămâni, ce-i drept treptat, ca să nu se simtă dureros de tare. Dar cunoscătorii știu: carnea de porc s-a scumpit cu 15-20%, iar creșterea prețului este continuă. Nu știm încă la cât va ajunge un kg de carne, dar pentru asta am decis să stăm de vorbă cu un specialist. În județul Constanța avem crescătoria și abatorul de porci de la Pecineaga. Este o unitate mare, care produce anual în jur de 70.000-80.000 de capete. Directorul abatorului, Ionuț Beia, ne-a spus că această scumpire era absolut normală din cauza conjuncturii internaționale. ”Suntem țară membră a Uniunii Europene și venea carne din import la prețuri mai mici decât ale noastre. Era aberant să credem că putem vinde doar pentru că este carne românească. În ultima lună s-a scumpit deja cu 10-15%. În fiecare săptămână am crescut proporțional. Iar trendul este de creștere până când se vor echilibra prețurile.”, ne-a spus directorul Ionuț Beia. Este adevărat că în România efectivul de porci a scăzut din ce în ce mai mult. Scăderea față de anul trecut este de 10-15%. E un deficit de carne de porc. Dar directorul Beia este convins că se va vinde în continuare: ”Noi trebuie să ne aliniem la prețul pieței interne și internaționale. Și-n afară prețul a crescut. Ideea este că prețul final trebuie să reflecte și costurile.”, a precizat Ionuț Beia. Din câte se pare, prețurile piperate nu sunt date de producători. Aceștia vând la carcasă kg de carne de porc cu 9 lei. Însă la cumpărători carnea ajunge cu un preț mult mai mare. Trece prin mai multe ”mâini”, iar asta face ca adaosurile fiecărui intermediar să se reflecte în preț. Într-un final, și directorul Ionuț Beia a fost nevoit să recunoască faptul că a scăzut consumul de carne de porc. El tinde să pună această realitate pe seama faptului că ne aflăm în post și o parte a cumpărătorilor au renunțat la mâncarea cărnii. Dar este evident că și prețul poate avea o vină, în condițiile în care veniturile românilor sunt scăzute. ”Consumul a scăzut, din păcate. Vânzările sunt mai mici decât în anii trecuți”, a admis directorul Ionuț Beia. În curând va trece și perioada postului și prețul cărnii se va stabiliza, probabil. Rămâne de văzut atunci cum vom sta cu vânzările și câți bani vor mai fi dispuși românii să dea pe carne.