Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Carnea de porc s-a scumpit cu 15-20%! Vânzările au scăzut!

Published

on

Zvonul că se va scumpi carnea de porc prinde contur din ce în ce mai mult. Și, din păcate, nu mai este doar un zvon, ci capătă din ce în ce mai multă consistență. Scumpirea s-a produs deja de vreo trei săptămâni, ce-i drept treptat, ca să nu se simtă dureros de tare. Dar cunoscătorii știu: carnea de porc s-a scumpit cu 15-20%, iar creșterea prețului este continuă. Nu știm încă la cât va ajunge un kg de carne, dar pentru asta am decis să stăm de vorbă cu un specialist. În județul Constanța avem crescătoria și abatorul de porci de la Pecineaga. Este o unitate mare, care produce anual în jur de 70.000-80.000 de capete. Directorul abatorului, Ionuț Beia, ne-a spus că această scumpire era absolut normală din cauza conjuncturii internaționale. ”Suntem țară membră a Uniunii Europene și venea carne din import la prețuri mai mici decât ale noastre. Era aberant să credem că putem vinde doar pentru că este carne românească. În ultima lună s-a scumpit deja cu 10-15%. În fiecare săptămână am crescut proporțional. Iar trendul este de creștere până când se vor echilibra prețurile.”, ne-a spus directorul Ionuț Beia. Este adevărat că în România efectivul de porci a scăzut din ce în ce mai mult. Scăderea față de anul trecut este de 10-15%. E un deficit de carne de porc. Dar directorul Beia este convins că se va vinde în continuare: ”Noi trebuie să ne aliniem la prețul pieței interne și internaționale. Și-n afară prețul a crescut. Ideea este că prețul final trebuie să reflecte și costurile.”, a precizat Ionuț Beia. Din câte se pare, prețurile piperate nu sunt date de producători. Aceștia vând la carcasă kg de carne de porc cu 9 lei. Însă la cumpărători carnea ajunge cu un preț mult mai mare. Trece prin mai multe ”mâini”, iar asta face ca adaosurile fiecărui intermediar să se reflecte în preț. Într-un final, și directorul Ionuț Beia a fost nevoit să recunoască faptul că a scăzut consumul de carne de porc. El tinde să pună această realitate pe seama faptului că ne aflăm în post și o parte a cumpărătorilor au renunțat la mâncarea cărnii. Dar este evident că și prețul poate avea o vină, în condițiile în care veniturile românilor sunt scăzute. ”Consumul a scăzut, din păcate. Vânzările sunt mai mici decât în anii trecuți”, a admis directorul Ionuț Beia.   În curând va trece și perioada postului și prețul cărnii se va stabiliza, probabil. Rămâne de văzut atunci cum vom sta cu vânzările și câți bani vor mai fi dispuși românii să dea pe carne.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions