Conducerea Primăriei din Poarta Albă anunță că va începe demersurile pentru organizarea unui referendum în care cetățenii vor fi întrebați dacă sunt de acord ca localitatea să devină oraș. Edilul localității Vasile Delicoti menționează că avantajele trecerii la statutul de urban sunt imense. În primul rând fondurile alocate pentru zona urbană sunt mult mai mari, ceea ce duce la o dezvoltare mai rapidă. Primarul spune că populația crește exponențial în comuna Poarta Albă, iar creșterea aceasta trebuie să țină cont și de vremurile actuale. Respectiv, trebuie bani pentru ca ritmul dezvoltării să nu afecteze viața de zi cu zi. Autoritățile locale spun că au accesat toate fondurile ce puteau fi obținute pentru infrastructură și alte zone de interes comunitar, dar că viziunea Bruxelles-ului este îndreptată cu precădere spre proiectele din mediul urban.
„În exercițiul financiar 2021-2027 finanțările Uniunii Europene sunt, cu predilecție, către aglomerările urbane. Inclusiv în perioada 2014-2020 tot către partea de oraș au fost direcționați cei mai mulți bani europeni, atât pe public, cât și pe privat”, ne-a spus primarul Vasile Delicoti.
Acesta ne-a spus că orașele au putut să acceseze mai mulți bani și ne-a oferit exemplul orașului Negru Vodă este la nivelul comunei Poarta Albă ca și populație și care a accesat 20 de milioane de euro în vreme ce comuna nu a putut să ia decât 3 milioane.
„Aceasta este limita banilor puși la dispoziție de Agenția de Finanțare a Infrastructurii Rurale (AFIR) prin PNDR. Din toate discuțiile avute la nivelul Bruxellului aceasta este politica pe care o vor avea și pentru următoarele exerciții financiare”, a spus primarul de la Poarta Albă.
Nu cresc taxele la oraș
Vasile Delicoti a ținut să precizeze că a început discuțiile cu cetățenii pentru a explica tuturor ce înseamnă trecerea la statutul de oraș. Vor urma, apoi, demersurile pentru inițierea unui referendum, strângere de semnături și, dacă cetățenii vor răspunde afirmativ, Poarta Albă își va putea obține statutul urban.
„Țin să precizez că nu vor crește taxele atunci când vom deveni oraș. Singura taxă ce va crește este pe extravilan pentru că este stabilită prin Codul fiscal în funcție de localitate. Dar și aici ținând cont că foarte curând vom trece de la localitate de gradul II la localitate de gradul I automat vor crește impozitele mai mult decât dacă ne-am transforma într-un oraș mai mic”, a conchis Delicoti.
La recensământul din 2002 Poarta Albă avea o populație de 4.306 locuitori pentru ca astăzi numărul lor să fie de peste 5.900.