De când s-a instalat la cârma orașului, actuala conducere a Primăriei Constanța a preferat să practice politica pumnului în masă. Amiralul Vergil Chițac consideră că orașul este o cazarmă mai mare, iar cetățenii niște soldați neinstruiți. Pe post de comandați de trupe sunt Felicia Ovanesian, City Managerul orașului, și Horia Constantinescu, director în cadrul Primăriei. Trioul amintit mai sus a provocat un adevărat haos în cele nouă luni de când se află la conducerea orașului. După mega-scandalul legat de regulamentul parcărilor, amiralul Chițac și aghiotanții săi au stârnit mânia societății civile prin impunerea unui regulament de gospodărire a orașului, prin care cetățenilor li s-a impus obligativitatea întreținerii spațiilor verzi din jurul blocurilor. Incapabilă să gestioneze spațiile de pe domeniul public, conducerea administrației locale a pus în cârca asociațiilor de proprietari sarcina întreținerii spațiilor din jurul blocurilor, care sunt terenuri aflate în proprietatea Primăriei. În spatele unor lozinci precum „spirit civic“, Chițac, prin vocea lui Horia Constantinescu, le-a transmis cetățenilor că, în baza unei hotărâri mai vechi a CLM Constanța, e de datoria lor să se îngrijească de spațiile verzi din jurul blocurilor. Iar acest proces nu trebuie făcut oricum. În afara tunderii ierbii și îndepărtarea resturilor vegetale, cetățenii sunt obligați de regulament să toaleteze copacii pe banii lor.
Măsura impusă cu forța este considerată abuzivă de cetățeni nu prin prisma ideii de spirit civic, ci prin modul în care ea a fost impusă, mai ales că, repetăm, terenurilor din jurul blocurilor sunt PROPRIETATE A MUNICIPALITĂȚII.
Cum e situația în alte orașe. Subiect de caz: Sectorul 6, București
De fiecare dată când își justificau măsura, cei din conducerea Primăriei spuneau că „așa e și în alte orașe“. Pentru a vedea cum e la alții, am descoperit cum tratează problema primarul Sectorului 6 din Capitală, Ciprian Ciucu. Într-o postare pe Facebook, edilul din Sectorul 6 explicat propunerea sa pentru cetățenii care îngrijesc de spațiile din jurul blocurilor.
„De astăzi vă puteți înscrie în programul de revitalizare a curții blocului.
Cei care se vor înscrie în program vor beneficia de:
► Amenajarea peisagistică a grădinii blocului, pe baza unei schițe/proiect individual realizat de către peisagiști;
► 2.500 lei pe an (în funcție de suprafața de spațiu verde aferentă blocului) pentru plata apei folosită la udatul spațiului verde și un furtun lung;
► Arbori, arbuști, trandafiri, flori, gazon (materialele dendro-floricole necesare lucrărilor de întreținere spații verzi aferente blocurilor de locuinţe);
► Un voucher de 1.000 de lei pentru unelte: maşina de tuns iarba (voucher), 2 lopeţi, 1 cazma, 3 greble, 10 perechi de mănuşi, 2 foarfece pentru toaletare gard viu, 2 maturi stradale, saci de plastic;
► Mobilier urban, la cerere: Bănci, Mese, Coșuri pentru gunoi
Asociațiile de proprietari vor beneficia de Ghid de informare şi întreținere al amplasamentului, consultanță punctuală, la cerere la un număr de telefon permanent și de un program de formare de cca. 4 ore.
În schimb, asociațiile de proprietari vor trebui să își asume (printr-un proces verbal de predare-primire) întreținerea grădinii blocului timp de patru ani. Pe scurt, trebuie să taie iarba, să strângă materialul vegetal rezultat și să sune la ADP să vină să îl ia, să ude gazonul și copacii și mai ales gardul viu și să MENȚINĂ CURĂȚENIA!
Altfel, asociația va trebui să returneze banii investiți. Costul pentru amenajarea unei grădini de dimensiuni medii este undeva la între 35.000 și 40.000 de lei.“, se arată în mesajul lui Ciucu postat în 5 iulie.