Deputatul USR Filip Havarneanu a depus un proiect de lege care este dedicat studenților și vine să îndrepte o situație care îi dezavantajează. Parlamentarul a solicitat interzicerea modificării taxelor de școlarizare în timpul perioadei de studiu, obicei pe care universitățile îl folosesc, încălcând drepturile studenților înmatriculați la învățământul „cu taxă”.
„Așa cum se prezintă lucrurile acum, universitățile de stat din România își stabilesc prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de școlarizare. În condițiile în care, studenții au parte pe perioada derulării cursurilor de „elementul surpriză” privind creșterea taxelor stabilite inițial, consider că libertatea oferită universităților nu poate fi una absolută, întrucât determină o poziție precară a studenților. Practic, se conferă universităților o poziție superioară raportat la cea a beneficiarilor educației. Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusiv a universităților are ca efect creșterea abandonului universitar, scăderea motivației de a continua studiile și, din cauza lipsurilor materiale, studenții sunt nevoiți să își restructureze cheltuielile, ceea ce le îngreunează destul condițiile de trai din timpul facultății. Așa cum se prezintă lucrurile acum, universitatea se află pe o treaptă dominantă și plasează studentul într-o poziție vulnerabilă și dezavantajată, în care nu poate decât să accepte această măsură dacă dorește să continue studiile. Este injust ca studenții să debuteze în anul universitar, știind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare și că bugetul individual este bulversat. De asemenea, am propus și asigurarea unui termen rezonabil de informare a candidaților în ceea ce privește cuantumul taxei și numărul locurilor oferite „cu taxă” în instituțiile de învățământ superior românesc.“, spune inițiatorul.
Deputatul afirmă că o astfel de inițiativă este o garanție pentru 170.000 de studenți din România cărora li se asigură astfel principiul echității, principiul calității, principiul incluziunii sociale și principiul respectării dreptului la opinie al studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învățământ. Pe lângă toate aceste beneficii, se va asigura în mod real un grad de previziune și anticipare a costurilor necesare educației în cadrul sistemului de învățământ superior.