În cursul zilei de azi, 15 iulie, în stațiunea Mamaia a debutat cea de-a doua ediție a campaniei ”Mami, știi unde sunt?”, cu scopul de a preveni plecarea copiilor de lângă părinți atunci când se află la plajă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Constanța, Andreea Iliescu, pe parcursul sezonului estival 2020, polițiștii constănțeni au fost sesizați de 54 de ori cu privire la pierderea copiilor de pe plajă.
”Acest număr este unul mic în comparație cu numărul de cazuri reale care s-au întâmplat pe litoralul românesc. De multe ori, din păcate părinții nu ne sesizează sau ne sesizează mult prea târziu și, așa cum știm deja cu toții, primele minute după pierderea unui copil sunt esențiale pentru găsirea acestuia în timp util.”, a precizat Andreea Iliescu.
Ea a ținut să precizeze că toate cele 54 de cazuri au avut un final fericit.
Anul acesta, deși sezonul estival a debutat oficial de numai două săptămâni, au fost înregistrate peste 15 cazuri de pierdere a copiilor de pe plajă.
”Îi sfătuim pe părinți să aibă mare grijă de copiii lor și să înțeleagă faptul că o clipă de neatenție poate duce la un eveniment nedorit.”, a continuat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.
Precizăm că pe plajă și în locurile aglomerate, copiii se pierd foarte ușor și le dau părinților emoții. Astfel că un concediu mult așteptat, ce se dorește a fi de vis, se poate foarte ușor transforma într-o situație neplăcută.
Nu de puține ori, însă, intervine și neglijența părinților care, din dorința de a se relaxa și a se bucura de mare, de soare și nisip, își uită obligațiile și responsabilitățile ce derivă din statutul de părinte.
Polițiștii au purtat discuții cu părinții și bunicii prezenți în vacanță, au oferit materiale informative și le-au transmis recomandări astfel încât să evite aceste situații.
Astfel, în cazul în care se rătăcesc, părinții trebuie să îi învețe pe cei mici să meargă la polițiști, jandarmi, pompieri sau salvamari pentru a le cere ajutorul. O altă idee ar fi să le atașeze o brățară care să conțină numele și/sau numărul de telefon sau măcar să rețină aceste informații, care sunt esențiale pentru identificarea lui.
De asemenea, discutați cu aceștia să nu intre în panică și să nu se îndepărteze de locul în care se află.
Totodată, polițiștii au informat părinții, în vederea conștientizării riscurilor asociate dispariției de minori, întărirea capacității de autoprotecție la amenințările acestor fenomene și reducerea vulnerabilității grupului țintă.
Polițiștii le recomandă părinților să își supravegheze în permanență copilul, pe plajă, la locul de joacă, precum și în zonele aglomerate, deoarece câteva clipe de neatenție sunt suficiente ca acesta să plece de lângă aceștia sau să se accidenteze.
Foto: Ilustrativ