Basilica paleocreștină din curtea Colegiului „Mihai Eminescu“, veche de sub de 1.700 de ani, de ar fi intra într-un amplu proces de restaurare. Numai că, la ordinul primarului Chițac, în ședința Consiliului Local Municipal Constanța se va supune aprobării rectificarea bugetului Primăriei, prin care se vor lua o parte din fondurile destinate reabilitării basilicii de la Colegiul Mihai Eminescu și să le redirecționeze pentru alt proiect. Concret, este vorba de tăierea a 49.000 de lei din fondurile destinate elaborării documentației care stă la baza restaurării basilicii paleocreștine din curtea Colegiului „Mihai Eminescu și redirecționarea pentru documentația privind creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu“.
Decizia primarului Chițac este criticată de consilierul local al USR-PLUS Cătălin Iacob, reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Mihai Eminescu“.
„Reabilitarea criptei din curtea “Colegiului Mihai Eminescu” este proiectul meu de suflet. Acum văd că se propune o rectificare bugetară prin care banii necesari reabilitării să se ducă către un alt proiect. Dacă nu se fac urgent lucrări de conservare/reabilitare putem să ne luăm adio de la acest monument istoric. Starea acestuia este jalnică, iar picturile de pe pereți vor dispărea din cauza umezelii.
Știu că reabilitarea unui monument istoric presupune o muncă titanică(avize, autorizați, proiecte samd), dar nu ne putem bate joc de istoria orașului.
Fondurile pentru reabilitarea criptei trebuie să rămână neatinse.“, a declarat Cătălin Iacob.
În aceste condiții, dacă acest proiect al lui Chițac va trece, bugetul Primăriei pentru restaurării basilicii paleocreștine din curtea Colegiului „Mihai Eminescu va fi de numai 1.000 de lei.
De altfel, Chițac a luat fonduri de și de la alte proiecte și le-a redirecționat către creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu“. În acest sens, rectificarea bugetară propusă de Chițac prevede reducerea cu 199.000 de lei a fondurilor destinate reabilitării și punerea în valoare a „Termelor Romane“.