Acum mai bine de zece ani, când a început demersurile pentru a obține finanțarea proiectului privind împădurirea unei suprafețe importante de teren, mulți au privit cu scepticism spre primăria Poarta Albă. Era perioada când se tăia, în țară, nu se planta, iar terenul pe care-l propunea primarul Vasile Delicoti era sterp, răscolit doar de ciulinii imenși aduși de vânt. Împădurirea a debutat greoi în toamna lui 2012, societatea care a câștigat contractul fiind nevoită să aducă muncitori din alte părți întrucât doritorii care aveau dosare depuse la primărie fie fuseseră brusc loviți de crize de spondiloză și lumbago sau au spus răspicat că vor post de paznic.
77 de hectare au fost împădurite și astăzi…a înnebunit pădurea: toamna frumoasă a colorat fiecare frunză într-o floare, iar faptul că sunt multe specii de arbori și arbuști fac din noua pădure un loc de basm.
„Terenul și-a revenit. Pe lângă copaci aici au apărut și animalele sălbatice. Proiectul a fost predat, acum este considerat masiv închis”, a declarat primarul comunei, Vasile Delicoti.
Acesta vrea să realizeze și un studiu privind calitatea aerului și să continue procesul de împădurire. Acum a pus ochii pe un teren de vreo 200 de hectare pe care vrea să-l împădurească, astfel încât toți cei ce locuiesc la Poarta Albă să aibă numai beneficii. Banii pentru împădurirea celor 200 de hectare de teren ar putea veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Conform acestui Plan, România trebuie să împădurească 56.700 de hectare de teren până în 2026.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta