Noile reglementări vor fi obligatorii pe perioada stării de alertă şi se vor aplica la 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Printre persoanele vizate se numără angajaţii unităţilor sanitare publice sau private, angajaţii unităţilor de asistenţă medicală, cei care lucrează în laboratoare de analize medicale sau în centre de asistenţă socială. De asemenea, se aplică şi pentru persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi medicamente.
Noile măsuri se aplică şi în cazul operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. Persoanele care intră în sediile entităţilor publice sau private vor fi, de asemenea, obligate să prezinte certificatul verde.
Sancţiunile prevăzute pentru cei care nu vor respecta noile reguli
Pentru cei care refuză să arate certificatul verde se suspendă de drept fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de 30 de zile. Salariatul revine la muncă când prezintă certificatul verde, iar dacă apoi refuză din nou să prezinte certificatul verde curg în continuare cele 30 de zile.
Cu alte cuvinte, dacă în ziua 1 un angajat refuză să prezinte certificatul verde, iar în ziua 5 vine cu documentul, are 5 zile de suspendare. Dacă se întoarce la muncă, iar în ziua 10 nu mai are certificat, intră iar pe suspendare cu ziua 6. La finalul celor 30 de zile de suspendare, la stat încetează contractul de muncă, iar la privat se poate continua suspendarea sau se poate încheia contractul.
În ceea ce-i priveşte pe angajatorii care nu verifică certificatele verzi ale angajaţilor, amenzile sunt cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei. Pentru persoana desemnată să verifice documentele, precum şi pentru angajatul care refuză să prezinte certificatul verde, amenda este între 10.000 şi 50.000 de lei. Amenzile pot fi dictate de DSP, Inspecţia Muncii sau de către Ministerul de Interne.