Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că împreună cu mai mulți colegi parlamentari, a lansat un apel către guvern pentru a susține orașele care depind de sistemele de încălzire centralizată. Având în vedere majorarea prețului la gaze naturale în ultimele luni, există riscul ca operatorii de agent termic din cele 27 de municipii din România care folosesc sisteme de încălzire centralizată să sisteze livrarea de apă caldă și căldură, fiind în imposibilitatea de a achita facturile furnizorilor, spune parlamentarul constănțean.
„În această situație, vor fi afectați aproximativ 2 milioane de români, dar şi creşele, grădinițele, școlile, spitalele şi instituțiile publice care beneficiază de acest serviciu.
Pentru a asigura continuitatea serviciului de termoficare centralizată în localitățile afectate şi pentru a respecta dreptul constituțional al cetățenilor români la un nivel de trai decent, solicităm intervenția Guvernului în soluționarea crizei energetice prin următoarele mijloace :
Acordarea unei subvenții pentru operatorii de agent termic din orașele care folosesc un sistem de încălzire centralizat, astfel încât acest serviciu să poată fi livrat în continuare cetățenilor;
Acordarea unor cantități de combustibil primar (gaze naturale) și/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale statului care să ajute operatorii de termoficare să își continue activitatea pe perioada iernii.“, se arată în scrisoarea semnată de Negoi împreună cu mai mulți parlamentari ai USR.
Iată scrisoarea:
„Către Guvernul României,
În atenția domnului prim-ministru
Domnule prim-ministru
În calitate de parlamentari, reprezentanți aleși ai poporului român, în baza mandatului acordat de cetățenii români vă solicităm respectuos să luați de urgență măsurile necesare în vederea asigurării serviciului public de termoficare în localitățile unde energia termică este furnizată în sistem centralizat.
Având în vedere majorarea accelerată a prețului la gaze naturale în ultimele luni, acesta ajungând să fie de până la opt ori mai mare decât era iarna trecută, există riscul ca operatorii de agent termic din cele 27 de municipii din România care folosesc sisteme de încălzire centralizată să sisteze livrarea de apă caldă și căldură, fiind în imposibilitatea de a achita facturile furnizorilor.
Companiile de termoficare din România sunt la această oră într-o situație de colaps financiar, determinat în mare parte de majorarea bruscă a prețului la gaze, falimentul fiind inevitabil fără o măsură de subvenționare venită din partea Guvernului. Dacă s-ar sista acest serviciu public esenţial, pe lângă cele aproximativ două milioane de români de pe întreg teritoriul țării care vor fi afectați, vor rămâne fără încălzire şi apă caldă, și creşele, grădiniţele, şcolile, spitalele, instituțiile publice, toți cei care beneficiază de acest serviciu.
Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (1) din Constituția României : “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.” Asigurarea unui nivel de trai decent cetățenilor înseamnă printre altele, dreptul de a beneficia de căldură și apă caldă în imobile, mai ales în timpul iernii.
Conform legislaţiei europene, autorităţile locale nu au voie să mărească peste un anumit nivel subvenția acordată cetățenilor pentru plata facturilor la încălzire. În același timp, bugetele localităților nu sunt dimensionate pentru a putea acoperi costuri de încălzire de o astfel de magnitudine.
Ţinând cont de aceste lucruri și de faptul că tariful nu poate creşte peste limita de suportabilitate a cetăţenilor, suntem în situaţia în care sarcina diferenţei de cost faţă de iarna trecută trebuie să o suporte operatorul de energie termică.
Așadar, pentru a asigura continuitatea serviciului de termoficare centralizată în localitățile afectate, pentru a respecta dreptul constituțional al cetățenilor români la un nivel de trai decent, considerăm absolut necesară intervenția Guvernului în soluționarea crizei energetice apărută prin următoarele mijloace :
➡ Acordarea unei subvenții pentru operatorii de agent termic din orașele care folosesc un sistem de încălzire centralizat, astfel încât acest serviciu să poată fi livrat în continuare cetățenilor;
➡ Acordarea unor cantități de combustibil primar (gaze naturale) și/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale statului care să ajute operatorii de termoficare să își continue activitatea pe perioada iernii.
În speranța că înțelegeți necesitatea colaborării în vederea respectării intereselor cetățenilor români, vă asigurăm de tot sprijinul nostru în demersurile pe care le veți iniția în vederea soluționării, în regim de urgență, a problemelor descrise în prezenta scrisoare.
28 octombrie 2021
Raoul Trifan, senator USR de Timiș
Sebastian Cernic, senator USR de Bacău
Vasilică Potecă, senator PNL de Hunedoara
Vlad Sergiu Cosmin, senator USR de Arad
Remus Negoi, senator USR de Constanța
Iulian-Mihail Bîca, senator PNL de Vaslui
Mihai Polițeanu, deputat USR de Prahova
Claudiu Mureșan, senator USR de Sibiu
Iulius Marian Firczak, deputat al minorităților
Cristi Berea, senator USR de Iași
Nicu Fălcoi, deputat USR de Timiș
Andrei Postică, senator USR de Galați
Irineu Darău, senator USR de Brașov
Denisa Neagu, deputat USR de București
Silvia Dinică, senator USR de București
Teodor Lazăr, deputat USR de Bacău
Oana-Marciana Ozmen, deputat USR de București“
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta