Testele pe bază de salivă pentru depistarea infecției cu Covid le vor putea fi administrate copiilor atât la școală, cât și acasă, de către părinți, decizia fiind luată de fiecare școală sau grădiniță, la nivel de Consiliu de Administrație, a anunțat joi seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după mai multe zile de incertitudine pe această temă.
Potrivit ministrului, testele vor ajunge la începutul săptămânii viitoare în școli.
Precizările lui Cîmpeanu:
- Completările la ordinul comun vizează modalitatea de testare. Este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv în urma testării.
- Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau dacă testul PCR confirmă rezultatul testului de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile.
- Avem nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătății.
- La decizia școlii, testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali sau în școală. Atunci când există dorința colegilor, cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților.
- Acordul părinților va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății.
- Rezultatul va putea fi trimis în scris sau pe e-mail dirigintelui sau învățătorului sau persoanelor desemnate în școală.
- Este foarte posibil, pentru a acoperi toate situațiile, ca în ziua de vineri fiecărui elev sau copil de grădiniță să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna următoare, dacă părinții decid să le facă acasă evident că nu e nevoie de acordul părinților.
- Dacă profesorii în școală, prin decizia Consiliului de Administrație consideră că administrarea poate fi organizată în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul de luni și testul de joi pentru a fi administrat în școală sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum testele vor fi la copii.
- Testele vor ajunge în școli la începutul săptămânii viitoare.
Întrebat dacă ar putea parintii să se filmeze in timp ce administrează testul, Cîmpeanu a răspuns că Ministerul Sănătății nu a prevăzut acest lucru.
În privința protestelor anunțate de sindicate, ministrul a menționat că „testarea nu este obligatorie, dar îmi place să cred că testarea pe bază de salivă este o modalitate prin care putem contribui la siguranța în școli.” Nemafiind obligatoriu de făcut de către cadrele didactice, probabil va exista o repoziționare (a sindicatelor – n.r.).”
El a solicitat și ajutorul studenților din mediul universitar medical pentru efectuarea unui minim instructaj profesorilor acolo unde va exista disponibilitatea de a se face testele la școală.
Pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului pozitiv la testul de salivă va fi acceptat atât testul PCR cât și testul antigen rapid, a menționat ministrul.
Cîmpeanu a anunțat miercuri un nou termen la care testele de depistare a infecției cu Covid pe bază de salivă vor ajunge în școli – jumătatea săptămânii viitoare, deși ele erau așteptate la finalul acestei săptămâni. Această amânare vine în contextul în care nu este clar în acest moment dacă aceste teste vor putea fi făcute și acasă, de către părinți, sau doar la școală.
Ministrul Educației ceruse clarificări de la MS, pe care oficialii din educație l-au întrebat dacă este nevoie de acordul părinților pentru aceste teste și dacă ele pot fi făcute și acasă.
Ministerul Sănătății a anunțat, ca răspuns la solicitările Ministerului Educației de a veni cu clarificări, că legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste “revine sistemului educațional”.
La rândul său, ministrul Sănătății Cseke Attila a afirmat miercuri seară, la Digi24, că, deși toată lumea a cerut aceste teste în școli, „o parte a pedagogilor, o parte a părinților, o parte a asociației elevilor” s-au retras imediat și nu au dorit să își asume răspunderea pentru ele.
Între timp, sindicatele din educație amenință că de luni încep protestele, cu pichetarea sediilor Guvernului și prefecturilor, dacă testele nu vor fi făcute prioritar de părinți, acasă, și vor rămâne în răspunderea cadrelor didactice.
sursa: hotnews.ro