A surprins pe toată lumea când proiectul de buget pe acest al Primăriei Constanța a fost votat cu unanimitate de voturi în Consiliul Local. Mulți s-au întrebat ce naiba a făcut primarul Chițac de i-a convins pe toți consilierii locali să voteze bugetul orașului. Numai că, proiectul supus la vot a fost amendat de toate cele trei partide din CLM și au fost incluse finanțări pentru proiecte noi. Multe dintre aceste proiecte au venit de la aleșii USR. Liderul Consilierilor locali ai USR, Dumitru Caragheorghe spune că era de așteptat ca bugetul municipiului pe anul 2022 să nu se poată compara cu bugetele altor orașe din țară care nu au fost blocate cu deceniile. Era de așteptat să nu propună mari reforme pe partea de cheltuieli de funcționare. Era de așteptat să plece de la nerealizările, excedentele dar și proiectele aprobate în anii trecuți, spune Caragheorghe.
„Cu toate acestea este un buget temerar, îndrăzneț și executarea lui ține de eficiența și performanța aparatului administrativ al primarului. Noi, reprezentanții USR Constanța, vom pune presiune constantă în Consiliul Local, dar și prin viceprimarul nostru Florin Cocargeanu, pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite. Am făcut public că avem o serie de proiecte noi, pe lângă unele aprobate anul trecut, pe care ni le dorim prinse în buget și, după mai multe întâlniri de negocieri, am reușit să introducem majoritatea acestora și să stabilim pași concreți pentru cele care nu au fost prinse negru pe alb.
Am introdus prin amendamente inițierea unor proiecte de parcuri în Faleză Nord, în Compozitori, în Palas și am pus bazele regândirii amenajării taluzului de la Plaja Modern până la Pescărie sub forma Promenadei Mării Negre. O reamenajare a spațiului urban de la Harta Mozaic dar și organizarea unui concurs internațional privind idei pentru un parc tematic la Constanța trebuie să ofere orașului un plus de atractivitate și în extrasezon. Recuperarea Hanului Balcan ca obiectiv patrimonial devine o prioritate iar deschiderea unei linii bugetare pentru evenimentul Lights On aduce un plus pentru înviorarea apetitului pentru cultura reală a noii generații. Am reușit să convingem de necesitatea prioritizării unor proiecte legate de Grădinița Lumea Poveștilor, dar și de o grădiniță din cartierul Palas. Nu în ultimul rând, am reușit să convingem că locul Arenei de Tenis este în mijlocul parcului propus în nordul orașului și nu înghesuit în zona Primăverii lângă stadionul de fotbal.
Pe lângă acestea ne-am asigurat că există un fond pentru exproprieri terenuri pentru utilitate publică și în lista respectivă sunt și loturile de pe strada Mircea Cel Bătrân de la Poarta Mare a Cetății Tomis și din vecinătatea ITM. Am găsit soluția pentru grăbirea rezolvării situației la Grădinița monument istoric din Peninsulă. Reamanejarea promenadei dintre străzile Grozești și Ciprian Porumbescu va fi prioritizată în cadrul proiectului de Îmbunătățire a mediului urban în cartierul Faleză Nord iar pentru realizarea unui concurs internațional vizând strategia de dezvoltare a orașului în zona Oil Terminal vom întreprinde demersuri pe lângă Ministerul de resort. Există și un calendar privind expertizarea tehnică a clădirilor unităților de învățământ preuniversitar și, până la 30 iunie, vom monitoriza cu atenție progresele care se fac în legătură cu demararea unor săli de sport anexă la instituții de învățământ prin fonduri CNI. Am agreat și căutarea modalităților prin care să putem duce la îndeplinire si proiectul de dezvoltare socio-economică a unor zone defavorizate pe modelul propunerii de Centru de dezvoltare a afacerilor în Palas. Bazinul Olimpic rămâne și el în atenția noastră și vom face vizite la CNI pentru grăbirea procedurilor de avizare.“, punctează Dumitru Caragheorghe.
El a afirmat că a primit asigurări că proiectul de înfrumusețare a orașului cu picturi murale cu vopsea purificatoare cuprinde și calcanele unităților de învățământ, și stabilopozii dar și alte calcane de clădiri din oraș. Totodată, notează USR-istul, s-a agreat faptul că va fi delimitată o zonă a orașului unde să fie inițiate, în viitor, procedurile unui proiect pilot privind trecerea în subteran a colectării selective a deșeurilor.
„În încheiere mai subliniez că bugetul pe anul 2022 cuprinde mai multe proiecte de investiții pe care le susținem necondiționat pe partea de sănaătate, învățământ și cultură dar mai ales sunt alocați 40.000 de lei pentru platforma de bugetare participativă care va permite alocarea a 5 milioane de lei pentru proiectele cetățenilor. Nu am uitat nici de proiectul Parcului Tehnologic și sperăm să se poată identifica un teren care să permită demararea procedurilor în vederea edificării unui astfel de obiectiv prioritiar pentru dezvoltarea economică strategică a orașului.“, a mai spus Dumitru Caragheorghe.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta