De puțin timp a fost pus în dezbatere publică mult așteptatul Cod al Patrimoniului, ce ar trebui să fie cartea de căpătâi a protecției monumentelor istorice şi să reglementeze regimul juridic general al bunurilor culturale şi naturale. Actul normativ urmărește clarificarea, simplificarea şi transparentizarea procedurilor şi mecanismelor pentru protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural. În acest sens, senatorul de Constanța al USR Remus Negoi, vicepreședinte al Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a organizat o dezbatere pe această temă astăzi pe te Codului Patrimoniului Național. La eveniment mai participat, printre alții vicepreședintele CJ Constanța, Petre Enciu, viceprimarul Florin Cocargeanu, președintele USR Constanta, Dumitru Caragheorghe, membri USR, Ovidiu Țentea – istoric și arheolog, Emanuel Plopeanu, decanul Universității Ovidius, catedra de Istorie, reprezentanți ai culturii regionale.
Senatorul Remus Negoi a declarat că sunt cel puțin două motive pentru care trebuia organizată această dezbatere la Constanța. În primul rând, patrimoniul arheologic din Constanta este primul loc în țară, iar în al doilea rând parlamentarii au obligația de a organiza astfel de dezbateri pentru a afala de la specialiști ce modificări legislative trebuie aduse.
Ovidiu Țentea a spus că în cultură trebuie să investești și trebuie să știi foarte bine conceptual ce trebuie sa faci. „Codul patrimoniului a fost o dorință mai mare de a uniformiza legislația. Dorința de a legifera și a uni toată legislația coerența este foarte sănătoasă“, a spus istoricul.
El a mai spus ca România nesistematizată are nevoie de un astfel de Cod.
Amintim că, recent, Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică a proiectul de lege privind Codul Patrimoniului Cultural, act normativ care urmăreşte crearea unui cadru legal general unitar, aplicabil patrimoniului cultural în integralitatea sa. Potrivit Ministerului Culturii, demersul urmăreşte clarificarea, simplificarea, transparentizarea şi creşterea gradului de accesibilitate a procedurilor şi mecanismelor care guvernează activităţile de protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural, precum şi corelarea cu realităţile şi evoluţiile din domeniu şi cu dinamica societăţii.