Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri un proiect de lege care a făcut mare vâlvă în România. Sub masca combaterii discriminării, parlamentarii puterii au introdus un articol de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în proiect.
Punctul care a tras cel mai mult atenția este includerea politicienilor și a partidelor în categoria celor care nu trebuie discriminate. Mulți dintre parlamentarii opoziției au criticat proiectul. Deși nu are reprezentativitate în Parlament, conducerea PMP îi cere președintelui să nu promulge legea.
„Scrisoare deschisă adresată domnului Klaus Iohannis, Președintele României
𝗡𝘂 𝗽𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝗴𝗮𝘁̦𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝗴𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝘂𝗿𝗮̆ 𝗽𝗲 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃 𝗱𝗲 𝗮𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮̆! 𝗣𝗼𝗽𝘂𝗹𝗶𝘀𝗺𝘂𝗹 𝗻𝘂 𝘀𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗯𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗻𝘇𝘂𝗿𝗮̆, 𝗰𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗯𝘂𝗻𝗮̆ 𝗴𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝗮𝗿𝗲.
Domnule Președinte Klaus Iohannis,
PMP vă solicită să nu promulgați inițiativa legislativă scandaloasă, adoptată ieri de Parlamentul României, care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică.
Considerăm că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală a societății democratice în care trăim și că orice îngrădire a acesteia reprezintă un derapaj de la principiile pe care ni le-am asumat.
Populismul și dezinformarea nu se combat prin îngrădiri, cenzură sau închisoare, ci prin puterea exemplului, prin bună guvernare, prin apărarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Suntem puternici atunci când nu ne este frică de cei ce vor să deturneze sensul democrației și să sufoce libertatea de exprimare prin dezinformare. Suntem puternici atunci când suntem mai buni decât ei și luăm măsuri în beneficiul cetățenilor.
Pentru toate aceste motive, vă solicităm să retrimiteți la Parlament proiectul de lege adoptat care incriminează delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și îl pedepsește cu închisoare până la 3 ani.“, scrie Eugen Tomac, președinte al Partidului Mișcarea Populară.
Din păcate, președintele Klaus Iohannis nu are încotro și e obligat să promulge legea, deoarece a mai trecut o dată prin procesul legislativ și a fost retrimisă în Parlament pentru reexaminare în toamna anului trecut.
În favoarea, acestui proiect au votat 100 de la PSD, 64 de la PNL, 16 de la UDMR, 12 de la minorități și 2 neafiliați. Împotrivă au votat 49 de deputați de la USR, 24 de la AUR, 1 de la UDMR și 1 neafiliat.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta