În cursul zilei de azi, custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta s-a aflat într-o vizită oficială în Punctul de Trecere al Frontierei Isaccea unde, alături de Alteța Sa Regală Principele Consort al României Radu au vizitat voluntarii Crucii Roșii Române și modul în care aceștia au organizat și își desfășoară activitatea la cele două corturi amplasate în zona de trecere a frontierei.
Majestatea Sa Margareta a declarat că este foarte mândră de români:
”Mi se pare foarte bine organizat totul. Sunt mândră de ce fac românii: și-au deschis brațele și inimile, iar acesta este un lucru frumos și necesar.”, a spus Majestatea Sa.
La rândul său, col. Daniel Petrov, șef al ISU Delta Tulcea, a prezentat modul în care baza de operații este organizată și a explicat M.S. Margareta și A.S.R Radu fluxul de tranzit al persoanelor ce intră pe teritoriul național.
”Scopul acestei tabere mobile este să preia cetățenii din Ucraina care se evacuează în urma situației traumatizante din țara lor. Ei sunt tratați ca și cetățeni liberi, cu statut de turiști. Ulterior, în funcție de solicitările dumnealor pot fi încadrați pe diferite forme de protecție. Dar deocamdată vorbim despre cetățeni liberi.”, a precizat col. Petrov.
El a vorbit despre particularitatea taberei mobile de la Isaccea.
”Particularitatea acestei tabere mobile este că cetățenii pot intra în țara noastră numai cu ajutorul unui feribot, al unui bac. Acest bac trece la un anumit interval de timp, între 2 și 3 ore, fapt ce ne ajută pe noi să gestionăm această masă de cetățeni cât mai eficient posibil.”
Col. Daniel Petrov a spus că fluxul de cetățeni care a venit din Ucraina a fost gestionat și pe timp de cod portocaliu de viscol, și pe temperaturi mai umane.
Comandantul ISU Delta Tulcea a precizat în fața reprezentanților familiei regale cum sunt întâmpinați și direcționați cetățenii din Ucraina.
”În primul rând li se oferă ceai fierbinte. Aceasta este prima regulă de bază, pentru că este foarte frig. Pasul II este să le oferim materiale de îmbrăcăminte: mănuși, fulare, pături … ”, a spus col. Petrov.
El a adăugat că cea mai mare parte a refugiaților este îndrumată către zona vamală. Mai sunt și persoane din Ucraina care fie așteaptă rude ce urmează să ajungă mai târziu cu bacul, fie așteaptă rude din România pentru a le prelua. Însă nimeni nu a fost nevoit să stea în corturile de la Isaccea mai mult de 24 de ore.
În timpul acestei vizite, a fost prezent și prefectul județului Tulcea, Dan Munteanu, care a avut discuții referitoare la modul de organizare, dar și la modul în care se fac donațiile, cum se primesc acestea și cum se distribuie ajutoarele primite.
Foto: ISU Delta Tulcea
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta