Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Comisia Europeană: Estimările privind creșterea economiei românești în 2017, revizuite în scădere la 4,3%; proiectul legii salarizării, un risc semnificativ

Published

on

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public și avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscal, informează Agerpres.ro.

Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

Pentru 2018, Comisia Europeană își menține estimările potrivit cărora avansul economiei românești urmează să încetinească la 3,7%. “Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale (…) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice”, se arată în raportul Comisiei Europene.

În ceea ce privește deficitul guvernamental general, conform noilor estimări, deficitul public ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017 pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,8% din PIB. Comisia Europeană și-a revizuit și în acest caz estimările față de luna februarie, când prognoza un deficit de 3,6% din PIB în 2017 și unul de 3,9% din PIB în 2018. “Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potențial de până la 2% din PIB asupra balanței guvernamentale în 2018”, avertizează CE.

Advertisement
usr

La capitolul inflație, CE estimează că aceasta va crește gradual și va reveni în intervalul țintă al BNR ca urmare a cererii interne robuste, noilor majorări salariale și a noilor stimulente fiscale. “Rata medie anuală a inflației este preconizată să revină în teritoriul pozitiv în 2017 (1,1%) și să continue să crească până la 3% în 2018”, susține CE. Comparativ, în estimările publicate în luna februarie CE estima că inflația medie anuală va ajunge la 1,6% în 2017 și la 2,9% în 2018. Principalul risc la adresa prognozei de inflație este posibilitatea unor noi stimulente fiscale, care ar putea crește cererea internă pe termen scurt în dauna sustenabilității finanțelor publice.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, conform previziunilor de primăvară ale Comisiei Europene, publicate joi, se estimează că în UE, în ansamblu, creșterea PIB-ului va rămâne constantă, la 1,9% în 2017 și 2018 (comparativ cu 1,8% în ambii ani, conform previziunilor de iarnă). Pentru zona euro, se așteaptă ca PIB să înregistreze o creștere de 1,7% în 2017 și, respectiv, 1,8% în 2018 (conform previziunilor de iarnă, creșterea preconizata a PIB-ului a fost de 1,6% în 2017 și, respectiv, 1,8% în 2018).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions