Transmit felicitări Romanian Business Leaders cu ocazia celei de-a X-a ediții a Summitului dumneavoastră, un moment deopotrivă aniversar, dar și de bilanț și ambiție pentru viitor.
Comunitatea de afaceri își confirmă încă o dată reziliența și capacitatea de adaptare, chiar și în aceste circumstanțe dificile, dovadă fiind numeroasele rezultate pozitive ale proiectelor dumneavoastră.
Stimați invitați,
Perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii și aduce noi provocări de ordin economic și social, inclusiv la nivel european.
Pe fondul crizei energetice resimțite de toate statele membre, Uniunea este în situația de a identifica soluții de avarie și de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European. În ciuda politicii de susținere a energiilor regenerabile și de creștere a ponderii acestora în mixurile energetice ale statelor membre, situația actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependențe energetice critice față de Rusia.
Trebuie să fim conștienți că securitatea energetică și atingerea țintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii, ci schimbări și costuri pe care merită să ni le asumăm. Este însă necesară armonizarea tranziției verzi cu obiectivele noastre din domeniul securității energetice, pentru valorificarea cât mai bună a resurselor strategice și a competențelor de care noi dispunem.
Doamnelor și domnilor,
Pandemia de COVID-19, criza energetică și, mai nou, războiul din vecinătatea țării noastre au determinat și o reevaluare a direcției și viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu și lung.
Soluția sustenabilă vizează mobilizarea masivă a investițiilor din fonduri europene și resurse naționale. Astfel, provocarea esențială constă în implementarea accelerată a investițiilor, la standarde de calitate și cu efecte de antrenare pe termen lung. Numai așa putem simți beneficiile unei politici pro-investiții, deja asumată de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiții.
Trebuie să investim pentru ca economia națională să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura și industria, chiar dacă nu toate resursele investite astăzi vor avea rezultate vizibile imediat, ci mai degrabă pe termen mediu și lung.
Am încredere că pachetul de măsuri economice și sociale, anunțat recent de Guvern, va reuși să concilieze protecția categoriilor sociale vulnerabile și susținerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigențele de stabilitate financiară și bugetară. În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism și pragmatism și să ne pregătim, totodată, pentru o nouă „normalitate”, atunci când măsurile de intervenție își vor fi încetat aplicabilitatea.
Este încurajatoare creșterea economică de pe trimestrul I al anului, peste așteptări în raport cu prognozele. Știm însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflației, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros și prudent din partea autorităților de resort, în direcția stabilității monetare și a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare.
Doar printr-o abordare chibzuită și echilibrată vom reuși să atenuăm fragilitățile perioadei actuale, să protejăm categoriile sociale vulnerabile, dar să și răspundem, în același timp, provocărilor viitorului în privința tranziției digitale și tranziției verzi.
Inevitabil, digital și verde înseamnă regândirea și reașezarea realităților economice pe noi coordonate, de unde rezultă, totodată, și o invitație spre inovare și deschidere către noi oportunități de dezvoltare a afacerilor.
Este important ca mediul de afaceri să continue să se implice, ca și până acum, să fie o parte activă a acestui proces de reforme structurale și tranziție verde și digitală.
De aceea, vă încurajez să accesați fondurile europene, în special cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, dedicate dezvoltării afacerilor, accelerării digitalizării, tranziției verzi și infrastructurii energetice!
Absorbția accelerată a unui volum fără precedent de fonduri europene, prin implementarea adecvată a proiectelor de investiții, necesită un mediu de afaceri robust, dinamic și competitiv, care să facă față provocărilor cantitative și calitative cu care ne confruntăm.
Stimați oameni de afaceri,
Perioada pandemiei ne-a demonstrat importanța și beneficiile unei relații solide, funcționale și oneste dintre administrație și reprezentanții mediului de afaceri. De aceea, vă invit să reflectați la ideea reinventării mișcării patronale, pentru modernizarea, consolidarea și creșterea acesteia.
Avem nevoie de suflu proaspăt și de leadership autentic, nu numai în administrația publică, ci și în comunitatea românească de business!
Rezultatele pe care dumneavoastră, Romanian Business Leaders, le-ați obținut în domeniul antreprenoriatului, al educației sau al bunei guvernări sunt o dovadă a implicării și viziunii din partea mediului de afaceri!
De aceea vă felicit și vă încurajez să continuați! Vă îndemn să vă păstrați entuziasmul și implicarea în tot ceea ce vă propuneți!
Sunt convins că ambițiile și exigențele tranziției verzi și tranziției digitale vor reprezenta, pentru dumneavoastră, oamenii de afaceri, o nouă ocazie de a vă demonstra viziunea și pragmatismul, atât în afaceri, cât și în direcția modernizării propriei comunități!”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.