Clădire istorică și de patrimoniu, Hanul Balcan de pe Strada Ștefan cel Mare poate deveni un monument de referință al Constanței și un pol de atracție în jurul căruia poate fi revitalizată o întreagă zonă aflată în moarte clinică, spune viceprimarul USR Florin Cocargeanu.
„Dat fiind faptul că Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune asupra clădirii, iar proprietarii acesteia s-au îndreptat în continuare către autoritățile locale, i-am transmis domnului primar punctul meu de vedere oficial potrivit căruia acest drept să fie exercitat de Consiliul Local Municipal Constanța. Concretizarea acestui demers va permite achiziționarea Hanului de către municipalitate. Prețul de achiziție este de 650.000 de euro, fără TVA, o sumă mai mult decât acceptabilă pentru o clădire a cărei valoare istorică este de neprețuit.
De asemenea, amintesc că la propunerea consilierilor USR Constanța, în bugetul pentru 2022 a fost inclusă și aprobată o linie bugetară pentru finanțarea unui studiu de prefezabilitate în vederea transformării Hanului Balcan într-un centru cultural, acest proiect fiind parte a strategiei culturale și de dezvoltare turistică a orașului nostru.
După 30 de ani în care multe clădiri emblematice ale orașului, precum Palatul Regal din Mamaia, Bar Orient, Vila Dalles sau Sinagoga, au fost lăsate de izbeliște de către autorități sau au ajuns în mâinile unor privați pe care i-a interesat doar profitul, nu și conservarea patrimoniului cultural și arhitectural, achiziția de către Primăria Constanța a Hanului Balcan ar reprezenta un pas extrem de important pentru renovarea unei bijuterii arhitecturale și crearea unui precedent prin care și alte clădiri valoroase ale orașului ar putea fi salvate de la distrugere și uitare.“, spune Florin Cocargeanu.