Aleșii USR și PSD i-au respins, astăzi, proiectul primarului Vergil Chițac, care dorea să angajeze o casă de avocatură pentru a reprezenta municipalitatea în diverse litigii. Concret, edilul le-a propus consilierilor locali aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea achiziției serviciilor de asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor Municipiului Constanța prin primar, ale Primarului municipiului Constanța și ale Consiliului local al municipiului Constanța, precum și împuternicirea primarului municipiului Constanța în vederea semnării contractelor având ca obiect servicii de asistență și reprezentare juridică.
Serviciile juridice au fost împărțite în două loturi:
Lotul 1, cu o valoare estimată la 875.000 de lei fără TVA sau 1.041.250 de lei cu TVA țo
Lotul 2 are o valoare de 382.000 de lei fără TVA sau 454.580 de lei cu TVA.
În total, cheltuielile cu avocații propuse de Chițac se ridicau la 1.495.830 de lei cu TVA. Inițiatorul proiectului a arătat în expunerea sa de motive că achiziția serviciilor juridice s-ar justifica prin numărul mare de litigii înregistrate pe rolul instanțelor și în care este implicată autoritatea locală. Printre procesele pe care le are Primăria se numără și cele cu House 3000 Real Estate Investment SRL (cesionarul creanțelor FIN.CO.GE.RO).
Liderul consilierilor USR, Dumitru Caragheorghe, a declarat că aleșii Uniunii nu sunt de acord cu proiectul, deoarece acesta nu avea prevăzute criterii de transparență ca să se evite achiziții discreționare.
Liderul aleșilor PSD, Costin Răsăuțeanu, a criticat, la rândul său, proiectul spunând că sumele acordate pentru reprezentarea juridică sunt extrem de mari și că există peste 2.200 de litigii create în ultimii doi ani și care puteau fi evitate. El a insistat că multe din aceste litigii au legătură cu agenții economici din Satul de Vacanță, care nu au primit autorizații de funcționare. O atitudine diferită a Primăriei ar fi prevenit deschiderea unor procese – a sugerat Răsuțeanu.
În replică, primarul Chițac a susținut că agenții economici în cauză nu dețin un titlu asupra terenurilor folosite pentru terase, motiv pentru care, în condițiile legii, nu pot fi autorizați. De asemenea, edilul a insistat că aceste persoane nu vor să achite nimic pentru respectivele suprafețe către bugetul local, astfel că singura soluție ar fi să se ajungă în fața instanțelor de judecată.
În contrareplică, Răsăuțeanu a amintit de obligația legală, recent instituită, ca deținătorii activelor din cooperație să primească terenurile aferente activelor în mod gratuit.
Disputa teoretică a celor doi a continuat cu privire la interpretarea expresiei ”terenuri aferente” cuprinsă în lege. Vergil Chițac a susținut că această sintagmă s-ar referi strict la amprenta clădirilor, iar nu și la terase.
În timpul acestor contraziceri, Răsăuțeanu a sugerat de mai multe ori că nulte din cele 2.200 de procese din ultima vreme puteau fi prevenite, ca să nu se ajungă la cheltuieli atât de mari cu avocații.
Proiectul a întrunit doar 10 voturi „pentru“, unul „împotrivă“ și 16 „abțineri“.
Citește și:
Fix ce îi lipsea Constanței. Chițac scoate din buget aproape 1,5 milioane de lei ca să angajeze servicii juridice