Societate
SEAS 2022. În această săptămână, puteți urmări șapte spectacole pentru toate vârstele
Published
2 ani agoon
În cea de-a șasea săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2022, Teatrul de Stat Constanța vă oferă posibilitatea să urmăriți spectacole pentru toate vârstele și pentru toate gusturile:
Marți, 9 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul de Stat Constanța vă invită la cea de-a doua întâlnire din stagiune cu șomerii care decid să facă striptease ca să iasă din impasul financiar. „GOI PUȘCĂ” de Simon Beaufoy, regia Vlad Cristache este o comedie îndrăzneață a teatrului constănțean, după filmul-cult Full Monty.
Miercuri, 10 august, la ora 21:00, în Parcul Arheologic, un spectacol reprogramat din cauza condițiilor meteo „SPUNE-MI CE-AI FĂCUT CU BANII”, de Vasili Sigarev, regia Anca Sigartău, spectacol la care biletele s-au epuizat cu mult timp în urmă. Nadejda Petrovna (Anca Sigartău) este disperată. Bărbatul ei Boris (Bogdan Talașman) a băut iar și a uitat ce a făcut cu banii de salariu. După căutări exasperate, nu le rămâne decât o singură variantă – să caute pe cineva care să-l hipnotizeze pe Boris și să afle unde a pus banii de salariu. Iar sub hipnoză încep să se spună vrute și nevrute.
Joi, 11 august, de la ora 10:00 – Ateneul Național Iași vine cu spectacolul „CENUȘĂREASA” după Frații Grimm, regia Toma Hogea, un spectacol pentru copii, oferit gratuit, în Parcul Arheologic, în limita locurilor disponibile.
Tot joi, 11 august, ora 20:30 – este prima zi a stagiunii estivale în care ora spectacolului se schimbă, deoarece soarele apune suficient de devreme pentru a face loc reflectoarelor – Teatrul „Maria Filotti” din Brăila prezintă, la Teatrul de Vară Soveja, spectacolul „JAKE ȘI FEMEILE LUI” de Neil Simon, în regia lui Erwin Șimșensohn. O comedie rafinată a unuia dintre cei mai cunoscuți dramaturgi americani, despre un scriitor de succes și femeile din viața sa. Aflat la a doua căsătorie, în pragul unei crize, Jake distruge și reface toate relațiile cu femeile din viața sa (soția, sora, fiica, amanta, terapeuta, fosta soție) jonglând permanent între realitate și imaginație.
Vineri, 12 august, tot de la ora 20:30 – Teatrul „Regina Maria” din Oradea prezintă, în Parcul Arheologic, un spectacol ale cărui scenariu și regie poartă semnătura lui Mimi Brănescu, cunoscut publicului larg ca scenarist al serialului Las Fierbinți. „GENUL ACUZATIV” este o poveste tragi-comică despre ipocrizia relațiilor de familie. Marina rămâne văduvă și decide să spună tuturor celor apropiați tot ce are de spus, mai ales că ține un jurnal în care și-a notat, cu lux de amănunte, fiecare nedreptate îndurată de-a lungul timpului. Cine nu a avut acest impuls, dar câți au avut curajul să o facă?…
Sâmbătă, 13 august, ora 20:30 – aveți ocazia de a vedea, în Parcul Arheologic, o nouă reprezentație a spectacolului de succes al Teatrului de Stat Constanța, „DESCULȚ ÎN PARC” de același Neil Simon, autorul american care a ținut capul de afiș al acestei stagiuni estivale, în regia lui Liviu Manolache. Cei aflați la începutul căsniciei vor rezona cu dificultățile pe care tinerii le întâmpină, iar cei care au renunțat la dragoste vor vedea că întâlnirile fericite pot apărea chiar și în a doua jumătate a vieții și pot răscoli sentimente uitate.
Duminică, 14 august, de la ora 20:30 – Teatrul Național Târgu Mureș aduce pe scena Teatrului de Vară Soveja o capodoperă a dramaturgiei românești din toate timpurile, „TAKE, IANKE ȘI CADÎR” de Victor Ion Popa, în regia lui Nicu Mihoc.
Spectatorii din Dobrogea interetnică pot empatiza foarte ușor cu povestea celor trei mici negustori, unul român, unul evreu și unul turc, care trăiesc în bună înțelegere, relațiile lor de prietenie fiind tulburate doar de prejudecățile sociale. Iar replicile pline de umor jovial, specific fiecăreia dintre etnii, fac din această comedie una nemuritoare.
*******
În săptămâna a cincea, care a trecut, Teatrul de Stat Constanța a programat șase spectacole, de marți până duminică, toate jucându-se cu sălile pline, unele chiar sold out.
„Gaițele” de Al. Kiriţescu, în regia lui Lucian Iancu, producție a Teatrului de Stat Constanța, a umplut, în zi de marți, Teatrul de Vară Soveja, la fel întâmplându-se și joi, la spectacolul „Îmi place cum miroși” de Neil Simon, al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, în regia lui Puiu Şerban și cu actrița Ofelia Popii în rolul principal.
Vineri, 5 august, publicul a avut privilegiul să asiste, în Parcul Arheologic, la „Eroine”, un spectacol cu totul special, al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, în regia inspirată a lui Andrei Măjeri, după texte ale poetului Ovidius. Personajele mitologice au actualizat pentru contemporaneitate, cu intensitate tragică, dar și cu umor, un tablou al feminității din toate timpurile: femei dintotdeauna iubite, vânate ca trofee, înșelate, trădate, folosite sau abuzate de bărbații eroi.
Ziua de sâmbătă a adus două spectacole, programate aproape concomitent, în cele două spații de joc. De la ora 20, Centrul Cultural Județean „Theodor Burada” a participat la SEAS 2022 cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” și invitați – care a umplut Parcul Arheologic cu public dornic să se distreze pe ritmuri tradiționale românești. Iar de la ora 21, prietenii din Chișinău au prezentat la Teatrul de Vară Soveja primul lor spectacol din stagiune, „Hamlet în sos picant”, o comedie de Aldo Nicolaj care a entuziasmat spectatorii.
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a revenit duminică, pe scena din Parcul Arheologic, cu spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, locurile fiind insuficiente pentru mulțimea spectatorilor dornici să vizioneze această piesă clasică a dramaturgiei românești.
*******
Vă reamintim că pentru spectatorii care cumpără bilete din timp, TSC a inițiat o campanie promoțională EARLY BIRD, primele 150 de bilete la fiecare spectacol programat la Teatrul de Vară Soveja și primele 50 de bilete la fiecare spectacol programat pe scena din Parcul Arheologic având tariful redus de 30 lei.
Biletele pot fi achiziționate online de pe www.mystage.ro, de la Info Point City Park Mall, de la Agenţia de bilete din Bd. Tomis nr. 97 și, cu o oră înainte, de la casieriile din locațiile în care sunt programate spectacolele – Teatrul de Vară Soveja sau Parcul Arheologic.
SEAS este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de Consiliul Județean Constanța. Partener principal este Primăria Municipiului Constanța.
”Mulțumim partenerilor noștri – Barrissimo Cocktail Bar, restaurantul Mangia Mangia, restaurantul Bierhaus, Plaja Gaia – care doresc să încurajeze participarea la evenimente culturale, așa încât toți spectatorii noștri beneficiază de reduceri prezentând un bilet la un spectacol din săptămâna respectivă. Mulțumim Florăria Magnolia pentru frumoasele buchete oferite participanților.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Teatrului de Stat Constanța.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!