Primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a semnat, recent, contractele de finanțare pentru renovarea integrată și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice din localitate. Autoritățile locale din Lumina au depus două cereri de finanțare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației in cadrul apelurilor de depunere de proiecte PNRR/2022/C5/2/B1/1 aferent Componentei 5 – Valul renovării Operațiunea B1 din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Cele două proiecte ce au primit finanțare se numesc:
– Renovarea integrată a sediului administrativ al Stării Civile/Autorității Tutelare din comuna Lumina (județul Constanța) – 1.657.466,20 lei;
– Renovarea integrată a sediului administrativ al Asistenței Sociale/Asistenței Medicale Comunitare din comuna Lumina (județul Constanța) – 1.679.492,33 lei.
Valoarea cumulată a finanțării primită pentru cele două proiecte este de 3.336.958,53 lei (676,140.86 euro).
După semnarea acestor contracte de finanțare urmează demararea lucrărilor de reabilitare a celor două clădiri situate în localitatea Lumina, urmând ca ele să asigure pe viitor o mai bună funcționare a serviciilor publice oferite către cetățeni.
PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR) a fost întocmit, negociat și semnat cu Comisia Europeană de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Prin intermediul componentei C5 – Valul Renovării se urmărește îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică și calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanțelor fondului construit și asigurarea capacității tehnice pentru implementarea investițiilor.
Obiective specifice :
- Asigurarea rezilienței și sustenabilității fondului construit prin abordarea integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu, ameliorarea calității aerului interior și tranziția spre clădiri inteligente.
- Asigurarea cadrului strategic și de reglementare tehnică, actualizat pentru proiectarea și realizarea de construcții verzi și reziliente.
- Monitorizarea performanțelor fondului construit și fundamentarea politicilor pe evidențe prin realizarea registrului digital al clădirilor și implementarea treptată a pașaportului energetic al clădirilor.
- Asigurarea forței de muncă specializată pentru clădiri verzi și inteligente.
- Introducerea practicilor de economie circulară în construcții.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta