Published
2 ani agoon
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa Blue Theatre FITIC 2022, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, continuă până pe 3 septembrie a.c., inclusiv, şi vă invită la teatru!
În fiecare zi şi seară, sunteți așteptați la scenele din Parcul Arheologic, la workshopurile, atelierele şi spectacolele prezente în această ediţie a FITIC.
Miercuri, 31 august, ziua de festival începe la ora 11.00, la scena WORKSHOP din Parcul Arheologic, cu un Masterclass condus de celebra actriţă Maia Morgenstern. La ora 17.00, puteţi viziona un spectacol al Trupei „Ştefan Iordache” din Bucureşti, intitulat „Puterea dragostei”, iar de la ora 19.00, „Deşteptarea primăverii”, show semnat de Trupa Transparency din Bacău. Menţionăm că ambele spectacole sunt înscrise în categoria SEATHRE, adică teatru de liceeni, şi vor avea loc la scena PARC.
Seara, de la ora 21.30, tot la Scena PARC, sunteţi invitaţi la o comedie ingenioasă, spectacolul „Durata medie de viață a mașinilor de spălat”, realizat de Teatrul din Buzunar. Producător: Isabela Oancea. Regie: George Constantinescu. Distribuție: Isabela Oancea, Valentin Terente, Bianca Totolici/ Elena Ariadna Șeulean. Adaptare: text de Elise Wilk.
Durata medie de viață a mașinilor de spălat este comedia amară a apartamentului-familie post comunist în care mașina de spălat este primul pas spre universul imaculat sperat. Defectarea mașinii de spălat are să aducă rufele murdare din nou la spălatul lor la mână, în familie. Este o poveste tragic-comică a dorințelor care, în sfârșit, se îndeplinesc, sau nu, sau parțial, dar de fiecare dată destinul pare să râdă de doritori.
Reamintim că juriul categoriei Seathre este format din: Magda Catone, Cristian Iacob, Tiberiu Roşu. Celelalte jurii sunt: Blue Theatre – Marius Bodochi (director FITIC), Maia Morgenstern, Liviu Manolache, Alina Cristea, Mircea Rusu şi Dramaturgie – scriitoarea Cristina Tamaş, criticul de teatru Alina Cristea, jurnalistul Valentin Ispas.
Ce puteţi vedea la FITIC 7.0
În acest an, la FITIC 7.0, organizatorii vă propun o nouă formulă, în două noi spaţii, pe Bulevardul Tomis, în zona Prefecturii, şi în Parcul Arheologic.
Invitaţii care ne onorează cu prezenţa la FITIC 7.0 şi care aduc în festival peste 20 de spectacole, sunt: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul de Artă, Unteatru, Teatrul din buzunar, Teatrul Apropo, Breasla Actorilor, Teatrul Coquette, Performance Delivery, Teatrul Independenţilor Profesionişti & Let It Go Acting Studio, Trupa Aici, Victory of Art, Trupa 4teen, Trupa Ştefan Iordache, Atelierul de Teatru, Trupa Chaplin, Trupa Transparency, Trupa Amprente, Trupa Acting Up. Invitaţi speciali: Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Marius Bodochi, Bogdan Mălăele, Radu Captari ş.a.
În program sunt înscrise şi ateliere de teatru, improvizaţie, dans şi muzică, cu intrarea liberă pentru oricine vrea să intre în contact cu celebrii traineri de workshopuri: Maia Morgenstern, Cristian Iacob, Ştefan Lupu, Mihaela Sârbu, Tiberius Zavelea, Lăcrămioara Soare. De asemenea, organizatorii anunţă şi lansări de carte, în cadrul proiectului „Biblioteca colorată”, care aparţine Asociaţiei „Descoperă Constanţa”. Organizatorii „Bibliotecii colorate” au deschis, cu această ocazie, una din cele mai mari biblioteci în aer liber din România, cu aproape 4.000 de cărţi. Vizitatorii FITIC 7.0 pot dona cărţi pentru bibliotecă.
O altă surpriză pregătită de organizatorii FITIC 7.0 constă în patru seri tematice cu filme, muzică, precum şi alte accesorii, din Italia, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, organizate împreună cu Zoom Beach, în weekend.
Date tehnice, ore şi program
FITIC 7.0 a început în data de 27 august şi se încheie în 3 septembrie a.c..
Spectacolele vor avea loc pe cele trei scene pregătite special pentru acest eveniment: Scena Tomis (de pe bulevardul Tomis, zona Prefectură), scena Parc (Parcul Arheologic) şi scena Workshop (Parcul Arheologic).
Mai multe detalii despre programul FITIC 7.0 găsiţi pe pagina de Facebook a evenimentului. Intrarea la spectacole este gratuita, în limita locurilor disponibile. Biletele pot fi rezervate pe bilet.ro.
FITIC 7.0 este realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, Teatrul de Stat Constanţa, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor Burada”, Universitatea „Ovidius“ Constanţa, reprezentanţi ai societăţii civile şi este organizat de Art Society Center şi Primăria Municipiului Constanţa.
Vă aşteptăm cu drag!
Marţi, 30 august
SCENĂ PARCUL ARHEOLOGIC
Ora 19:00 – Semne de bună purtare – Trupa Acting Act
Ora 21:30 – Ludwig Van Bethy – Breasla Actorilor
Miercuri, 31 august
SCENĂ PARCUL ARHEOLOGIC
Ora 17:00 – Puterea dragostei – Trupa Ştefan Iordache
Ora 19:00 – Deșteptarea primăverii – Trupa Transparency
21:30 – Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat – Teatrul din Buzunar
SCENĂ WORKSHOPURI
Ora 11:00 – Masterclass Maia Morgenstern
Joi, 1 septembrie
SCENĂ PARCUL ARHEOLOGIC
Ora 18:00 – Zbor – Trupa Amprente
Ora 20.30 – Eine Kleine Nachtmusik – Unteatru, Artproduction Foundation & Gigi Căciuleanu Romania Dance Company
Ora 22:00 – El Muro – Trupa Victory of Art
Vineri, 2 septembrie
SCENĂ BULEVARDUL TOMIS
Ora 21.30 – Cânticele vesele – Maia Morgenstern & Marius Bodochi
SCENĂ PARCUL ARHEOLOGIC
Ora 19:00 – Harap alb, poveste de cartier – Trupa Aici
Ora 21:30 – CTRL+Z – Teatrul Apropo
SCENA WORKSHOPURI
Ora 11:00 – Atelier de coregrafie – Ștefan Lupu
Ora 22:30 – Rosmersholm – Performance Delivery Teatrul Independenţilor Profesionişti & Let It Go Acting Studio
Ora 24:00 – BRITISH NIGHT – „Sense and Sensibility“ (1995), Regia: Ang Lee, Cu: Emma Thompson, Kate Winslet, James Fleet
Sâmbătă, 3 septembrie
SCENĂ PARCUL ARHEOLOGIC
Ora 18:00 – Fata din curcubeu – Cezara Cristache
Ora 19:00 – Clona – Trupa 4Teen
Ora 21:00 – Gala de premiere
Ora 21:30 – Paradă Compagnie des Quidams
SCENĂ BULEVARDUL TOMIS
Ora 21:30 – FierS a Cheval – Compagnie des Quidams Spectacol extraordinar de luminã si culoare din Franta. Butaforie luminoasa si cai luminosi de mari dimensiuni intr-un spectacol unic.
SCENA WORKSHOPURI
Ora 11:00 – Workshop de arta actorului – Cristian Iacob
Ora 23:00 – AMERICAN NIGHT – „Breakfast at Tiffany“ (1961), Regia: Blake Edwards, Cu: Audrey Hepburn, George Peppard ş.a.
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!