Conecteaza-te cu noi
palaz

Administratie

Mamografii gratuite pentru femeile din Tuzla. Primăria sprijină proiectul

Published

on

Primăria Tuzla se implică într-un proiect deosebit de important pentru sanatatea femeii. Vorbim despre promovarea discuțiilor legate de cancerul la sân.

Astfel, femeile cu vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani fără o zi din TUZLA care nu au mai făcut în ultimele 12 luni mamografie gratuită, pot participa la screening-ul pentru cancer de sân, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași împreună cu Fundația Enable.
Proiectul “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este cu finanțare europeană și se adresează femeilor din Regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României (județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău)
Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită pentru femei asigurate și neasigurate, care au nevoie doar de buletin în original și copie (fără trimitere sau card de sănătate). Mamografiile se vor face la Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital 3D.
Criteriile pentru a beneficia de testare sunt:
• femeile au vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani fără o zi:
• nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;
• sunt asimptomatice;
• nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
• nu sunt însărcinate sau nu alăptează;
• nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni;
• au reședința în unul din cele 12 județe vizate de proiect.
Programări se fac la 0746044718 – Damian Pascal Maria in intervalul 08:00-16:00.
Unitatea mobilă de screening va staționa în parcarea primariei Tuzla, marți, 4 octombrie.
Proiectul ONCOFEM se derulează până în decembrie 2023. Detalii despre proiect găsiți pe
site-ul IRO, www.iroiasi.ro/proiecte/eu, și pe pagina de Facebook a Institutului, https://facebook.IROIASI.
Informații suplimentare
Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. În timpul unei mamografii, disconfortul femeilor, în cele mai multe cazuri, este minim. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort. Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.
Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai rapid, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor, reducând astfel riscul de a repeta investigația, deci, implicit, timpul de expunere la raze X.
Cum ne pregătim pentru examinare?
Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu și pot compromite calitatea imaginii.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions