Conecteaza-te cu noi

Actual

Elevii de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu“ din Năvodari, lecții despre schimbările climatice și încălzirea globală la Ankara

Published

on

O primă mobilitate în proiectul Erasmus + ”To a Sustainable future with green steps”, proiect ce se va desfășura în perioada mai 2022 – ianuarie 2024, a fost, de fapt, o premieră pentru Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari, fiind prima plecare alături de elevi, spune coordonatorul proiectului, prof. Alina Bulgariu.

Scopul principal al proiectului este conștientizarea de către elevi și alte grupuri – țintă a factorilor care provoacă schimbările climatice și încălzirea globală. Unul dintre pașii  importanți este evidențierea diferitelor moduri de a fi un cetățean conștient pentru a construi un viitor mai bun, o viață durabilă. Elevii și profesorii au posibilitatea să observe și să experimenteze implementările și politicile de mediu din școlile europene și să le împărtășească în școlile lor datorită parteneriatelor stabilite.

„Țările partenere sunt Turcia, Portugalia și Slovacia, dar aproape e dificil să vorbim despre ”țări partenere” mai ales acum, la întoarcerea din Ankara, pentru că echipele acestor țări, elevi și profesori, ne-au devenit prieteni.“, afirmă prof. Alina Bulgariu.

Astfel, în perioada 2 – 8 octombrie, prof. Alina Bulgariu și Cristina Vasile, elevii  Melisa Regep (XII C), Sofia Muntean (XI U), Daniel Biciușcă (XI A), Robert Poșircă (XII C), reprezentând echipa României și a liceului, au avut posibilitatea să experimenteze o interacțiune efervescentă, extrem de dinamică, dar și foarte productivă cu toate echipele țărilor participante.

„Activitățile derulate zilnic în cadrul Liceului ”Ataturk” din Ankara – fie că au fost discuții, activități interactive, vizionări de materiale, întâlniri cu specialiști, jocuri – au oferit posibilitatea elevilor, dar și profesorilor, să cunoască din ce în ce mai multe despre ceea ce înseamnă un viitor sustenabil, cât de repede poate natura să absoarbă deșeurile noastre și să genereze noi resurse, ce este amprenta de carbon și cum se calculează, cum poate fi atinsă durabilitatea mediului etc.

A fost impresionant felul în care tinerii aveau deja o viziune clară, coerentă, optimistă asupra viitorului lor, din punctul de vedere al protecției mediului. Entuziasmul lor, verva, implicarea și ideile derulate într-un ritm alert au oferit momente de neuitat, totul cu o cursivitate a unei engleze care a fost o provocare pentru toți cei implicați.

Se pare că legăturile create pe parcursul acestor activități nu au fost numai de natură ”colaborativ- participativă”, discuțiile continuându-se și după încheierea programului academic (16.00) în peregrinările care aveau să dezvăluie o cultură și o civilizație diferite, dar atât de incitante. Grupuri eterogene gălăgioase și permanent afișând uimirea străbăteau străzile capitalei turcești, cu explicații multe, cu întrebări și curiozități adesea

Toată această experiență a fost o mare provocare pentru toată lumea fiindcă toți, în mai mică sau mai mare măsură, ne-am trezit în fața unor situații care ne-au pus cumva să ne evaluăm poziția, viața chiar, mediul în care trăim sau chiar prejudecățile. Am experimentat gusturi noi(cu așa o bucătărie generoasă nici nu ai cum altfel!), dar și imagini și senzații unice, ca momentul vizitării unei geamii impresionante, în care respirația era clar încetinită. Măreția și artisticul erau doar elementele de suprafață, căci fiorul interior mascat sau vădit afișat ește greu de explicat.

Personalitatea lui Ataturk- întemeietorul statului modern turc este copleșitoare – prin omniprezența figurii sale, acestuia dedicându-i-se un imens mausoleu, iar respectul față de acest simbol al Turciei au fost niște lecții valoroase pentru toți cei din țările invitate, căci am avut norocul să asistăm la câteva scene care ne-au relevat un patriotism nemimat, autentic. Copii, tineri și maturi în egală măsură trăiau o recunoștință profundă inclusiv acum, la aproape un secol de la dispariția lui.

Ospitalitatea, credem noi, românii, că ar fi apanajul poporului nostru, însă căldura și prietenia cu care am fost primiți de către elevii și profesorii implicați în proiect au culminat cu surprizele în care inclusiv părinții au avut un rol important, prin organizarea unei zile cu specific național. Impresia generală a fost de real succes al proiectului, fapt confirmat nu doar de miile de fotografii, de mesajele călduroase de prietenie, de clipele de nostalgie sau, pur și simplu, de zâmbetele discrete uneori afișate de toți.

          Cu gândul la viitoarele mobilități din Portugalia, respectiv Slovacia, deja mult mai atenți la ceea ce ne înconjoară, suntem recunoscători pentru tot ceea ce am trăit în aceste zile.“, a mai afirmat prof. Alina Bulgariu.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions