Conecteaza-te cu noi

Actual

Copilul care a provocat tragedia de pe strada Grindeanu din Constanța era diagnosticat cu ADHD

Published

on

Judecătoria Constanța s-a pronunțat în dosarul în care T.A.A., un adolescent în vârstă de 16 ani, este acuzat că a incendiat blocul situat pe strada Prelungirea St. Nicolae Grindeanu, nr. 16 din municipiul Constanța. Instanța a decis internarea tânărului într-un centru de detenție, pentru o perioadă de 3 ani și 4 luni, sub acuzația comiterii infracțiunilor de distrugere, vătămare corporală  din culpă și evadare.

”Aplică inculpatului T. A. A.(….) măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de trei ani şi patru luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, vătămare corporală din culpă, evadare.”, se arată în minuta instanţei.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunțare.

Reamintim că în urma acestui tragic incendiu, care a avut loc în noaptea de 15/16 decembrie 2021, blocul a fost distrus – este vorba despre 97 de apartamente. De asemenea, 37 de autoturisme au fost incendiate. Nouă persoane au fost transportate la spital, iar una dintre ele a rămas internată. Bărbatul grav rănit a fost intubat mai multe zile și a necesitat 25-27 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Potrivit sentinței penale, ”instanța a constatat cu privire la faptele de nerespectare a obligațiilor impuse inculpatului în cadrul măsurii preventive a arestului la domiciliu, acțiunile inculpatului s-au materializat în trei infracțiuni de evadare, dovedind astfel că acesta nu a conștientizat gravitatea faptelor pentru care a fost plasat în arest la domiciliu, în condițiile în care acesta a cunoscut consecințele la care se expune dacă încalcă obligațiile instituite în sarcina sa.”

În ceea ce priveşte profilul inculpatului,  instanța reține că acesta este minor, în vârstă de 16 ani și a urmat cursurile școlare până în clasa a VI-a.

”Acesta a fost în trecut diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament, iar în urma investigațiilor efectuate la mai multe spitale, a reieșit că i-a fost afectată grav partea dreaptă a creierului, ulterior urmând tratament psihiatric de specialitate și fiind internat în diferite unități medicale.”, se precizează în sentință.

În același document este menționat faptul că T.A.A.  a avut discernământ în momentul comiterii faptelor. ”Totodată, s-a stabilit că, deşi realizează consecinţele faptelor sale, lipsa cenzurii şi impulsivitatea majoră fac ca minorul să prezinte pericol social ridicat.”, se precizează în raportul de expertiză medico-legală psihiatrică.

”Inculpatul este diagnosticat actualmente cu tulburare severă de conduită și hiperkinetică neglijată terapeutic. Tulburare reactivă de atașament a copilăriei. Abandon școlar și eșecul reintegrării școlare. Orientat temporo-spațial. Intelect de limită pe fondul nestimulării în mediul familial. Probleme în mediul de suport social (familie monoparentală, autoritate paretală slabă, absența limitelor și normelor de comportament social).”, au precizat reprezentanții Serviciului de Medicină Legală.

La vârsta de 7 ani, T.A.A. s-a mutat cu mama sa și a început să se comporte diferit.

”Era agitat, vorbea urât, nu se conforma regulilor școlare, iar mama sa, fiind preocupată de locul de muncă, aloca timp redus relației cu fiul său, primind însă sprijin din partea bunicii materne pentru supravegherea inculpatului când ea se afla la serviciu.”

Se mai arată în referat că în timp, conduita inculpatului a devenit problematică pentru familie și integrare în mediul școlar, acesta fiind diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament, iar în urma investigațiilor efectuate la mai multe spitale, a reieșit că i-a fost afectată grav partea dreaptă a creierului.

Inculpatul a urmat de la vârsta de 12 ani tratament de specialitate, fiind în evidența mai multor medici psihiatrici.

Potrivit referatului, mama sa a fost cea care a decis prin proprie inițiativă întreruperea tratamentului medicamentos, deoarece considera că stările de rău și tulburările comportamentale pe care le avea fiul său se datorau tratamentului.

De asemenea, din referat rezultă că inculpatul a fost internat la mai multe spitale de specialitatte, asupra sa fiind și dispusă măsura plasamentului în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență Constanța.

”Deciziile de internare în instituții medicale și în centrul de plasament au fost determinate de manifestarea unui comportament agresiv, fizic și verbal și autogresiv al minorului, mama declarând că minorul se lovea singur, lovea pe ceilalți membri de familie și avea reacții necontrolate, folosind limbaj jignitor și plecând frecvent de acasă. Într-un astfel de episod, inculpatul a fost găsit pe stradă într-o avansată stare de ebrietate, iar anterior a mai fost internat o dată pentru intoxicație acută etanolică și intoxicație cu haloperidol.”, precizează instanța.

Astfel, deși mama a menținut constant legătura cu inculpatul și a urmat ședințe de consiliere, nu se poate considera că aceasta are resursele necesare pentru a asigura supravegherea permanentă și eficientă a minorului, drept dovadă, inculpatul, neurmând cursurile școlare și beneficiind de timp liber, și-a conturat un program dezorganizat, într-un anturaj negativ, petrecând mult timp pe străzi și consumând băuturi alcoolice și substanțe etnobotanice.

Instanța precizează că pe parcursul urmăririi penale inculpatul a avut o atitudine sinceră și a colaborat cu organele de urmărire penală, descriind în detaliu și recunoscând faptele comise în fața organelor de urmărire penală.

Astfel, instanța a apreciat că este necesară internarea inculpatului într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază și supraveghere, unde acesta va urma programe intensive de reintegrare socială, precum și programe de pregătire școlară și formare profesională potrivit aptitudinilor acestuia, în vederea minimizării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni.

Sentința integrală o puteți citi pe portalul instanțelor de judecată rejust.ro.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions