Copiii își doresc să se joace, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă și îndeosebi cu diverse artificii, petarde sau alte articole pirotehnice. Însă această joacă poate fi periculoasă. De aceea, polițiștii constănțeni atrag atenția asupra riscurilor la care se expun cei mici atunci când sunt lăsați să utilizeze materiale pirotehnice.
Consecințele utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice sunt dintre cele mai grave – arsuri, desfigurare, afectarea auzului sau a văzului, iar uneori se poate ajunge chiar și la amputarea degetelor.
Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Poliția Română coordonează, în această perioadă, un plan de acțiune la nivel național denumit „Foc de artificii”. Printre obiectivele acestor acțiuni se numără prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecințe asupra integrității corporale a persoanelor, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au realizat un experiment pentru evidențierea consecințelor folosirii necorespunzătoare a petardelor și a riscurilor la care se supun cei care le detonează în timp ce le țin în mână, în recipiente închise sau care le aruncă, „în glumă”, către alte persoane.
Petardele folosite de polițiști sunt din categoria P1, cu un conținut de 4 grame de pulbere, acestea fiind permise comercializării către publicul larg.
În cadrul experimentului se pot observa cu ușurință efectele distructive ale deflagrației asupra unor materiale, modul în care undele de șoc se propagă în toate direcțiile, precum și intensitatea exploziei.
Polițiștii constănțeni vă urează sărbători în siguranță!
Foto: Ilustrativ