Inspecţia Muncii, prin Inspectoratele teritoriale de muncă derulează în perioada 5 decembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice .
Obiectivele Campaniei naţionale sunt identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, au efectuat până în prezent 17 controale la deţinătorii de articole pirotehnice, pentru a se verifica dacă:
- sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie;
- mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;
- transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
- depozitarea acestora este conformă;
- daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;-
- articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.
” Toate neconformităţile ce vor fi constatate în urma acestor verificări, vor fi sancţionate conform prevederilor cap. IV din Legea 126/1995, modificată şi completată şi din Norma tehnică de aplicare a Legii nr.126/1995 aprobată prin H.G. 536/2002 modificată şi completată.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al ITM Constanța.
Incepând cu luna noiembrie până în prezent, la nivelul judetului Constanța au fost emise 6 noi autorizații pentru detinere și comercializare materii explozive (articole pirotehnice categoria F1) și un număr de 49 societăți autorizate au obținut viza anuală pentru a comercializa articole pirotehnice categoria F1 și P1.
Despre campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, face următoarele precizări:
“Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice este în plină desfășurare și folosesc acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea produselor pirotehnice neconforme sau utilizarea acestora de către persoane neinstruite în acest sens.
Această campanie este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.
Un alt motiv care stă la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea legislației specifice în domeniu.
Fac un apel către comercianți să fie responsabili, să respecte legislația specifică în vigoare și îmi exprim speranța că și cetățenii vor fi, la rândul lor, responsabili în privința folosirii obiectelor pirotehnice evitând, astfel, producerea incidentelor sau a accidentelor grave .” – a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de Stat- Inspecția Muncii.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta