Prima zi din anul 2023 vine cu o serie de scumpiri pentru români, care urmează să plătească mai mult pe plinul la pompă, pe ratele la credite, pe asigurările auto RCA și unele produse și servicii. Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor majorări de prețuri care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Prețul benzinei crește cu 36 de bani pe litru
Carburanții s-au scumpit în prima zi din 2023, după ce Guvernul a decis să nu se mai aplice compensarea de 50 de bani. Cu toate acestea, scumpirea carburanților a fost mai redusă. Benzina s-a scumpit cu 36 de bani pe litru și cu 38 de bani mai mult la motorină.
Rate la credite mai mari
Românii care au credite cu dobânzi variabile legate de indicele IRCC vor vedea o nouă scumpire a ratei lunare la bancă, de la 1 ianuarie 2023, deoarece indicele creşte de la 4,06% la 5,71%. IRCC a luat locul mai cunoscutului ROBOR și este dobânda care se aplică la creditele luate de debitori începând din mai 2019, dar și la creditele mai vechi de această dată, dar refinanțate după mai 2019. IRCC reprezintă media la care se fac tranzacțiile interbancare pe toate scadențele. El este o „oglindă” a ROBOR, dar este calculat cu un decalaj întârziat de trei luni.
Crește TVA la mai multe produse și servicii
De la 1 ianuarie 2023 se majorează TVA pentru mai multe produse. Astfel, pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va crește de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023. În ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering, a fost majorată cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2023.
O nouă taxă: bacșiș pe nota de plată
Bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal și se va impozita, de la 1 ianuarie 2023. Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Sursa: economedia.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta